Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

(GA) Noorse ambassadeur nieuwe Ere Waegemeester op eerste Kaasmarkt 2023

op . .

Het toeristenseizoen gaat donderdag 6 april op de Markt van start met de eerste Kaasmarkt van het jaar. Zoals elk jaar is er een feestelijke opening en wordt er weer iemand toegevoegd aan het Gilde van Ere Waegemeesters: mensen die een bijdrage leveren aan Gouda of dat hebben gedaan. Genootschap Graaf Floris de Vijfde, een vereniging van Goudse ondernemers, heeft hiervoor dit jaar de Noorse ambassadeur Bård Ivar Svendsen uitgekozen. 

Burgemeester Pieter Verhoeven en de Noorse ambassadeur
Burgmeester Verhoeve en ambassadeur Bård Ivar Svendsen 
'Bård Ivar Svendsen heeft een bijzondere band met Gouda', zo verklaart Rob van Willigen, voorzitter van Het Genootschap Graaf Floris De Vijfde de keuze. 'Hij is al een paar keer in Gouda geweest. bijvoorbeeld bij de afsluiting van Gouda750 en twee keer bij Gouda bij Kaarslicht. Ook heeft hij goed contact met het bestuur van de stad Gouda.'

Verder speelt mee dat  Svendsen is geboren in de buurt van Kongsberg, de Goudse zusterstad in Noordwegen, die Gouda elk jaar voorziet van de kerstboom op de Markt. 'Bijzonder is ook dat de man vloeiend Nederlands spreekt', zo weet Van Willigen. 

Handje klap en proeven
Na een proeve van bekwaamheid, die onder andere bestaat uit het aanboren van de kaas en het proeven, wordt Svendsen beëdigd door Opper Waegemeester Pieter Verhoeve. Het Gilde der Ere Waegemeesters bestaat dit jaar 45 jaar en heeft al ruim 100 Ere Waegemeesters voortgebracht. Na deze 'intronisatie' start het nieuwe kaasseizoen. 

Tot donderdag 31 augustus is elke week te zien hoe de kazen door handjeklap van eigenaar verwisselen. En natuurlijk kan er worden geproefd. Tussen 10 en 12 uur, behalve op 27 april (Koningsdag) en 18 mei (Hemelvaart). 

Tags: Goudse Achtergronden