Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

(GA) Fotoverslag eerste kaasmarkt 2023

op . .

De weergoden waren de eerste Kaasmarkt van het jaar niet gunstig gezind: rond het moment dat wethouder Thierry Van Vugt de openingsbel luidde, vielen de eerste druppels en al snel was er sprake van echte regen. Dan maar naar de Burgerhal voor de 'intronisatie'(met een kaasmes) van een nieuwe ere waegemeester, de Noorse ambassadeur in Nederland Bård Ivar Svendsen. In Wie Kent Gouda zaterdag 8 april tussen 10 en 11 uur een (Nederslandstalig!) gesprekje met deze Noor, voor wie Gouda niet onbekend is: hij kwam vlakbij onze zusterstad Kongsberg ter wereld kwam - u weet wel - die van die jaarlijkse Kerstboom.
Verder was alles als vanouds. 

kazen_kleiner.jpg
Iedereen is in afwachting van de opening van de Markt.

kaasmeiden en jongens kleiner
De kaasjongens en -meiden deelden niet alleen kaasblokjes uit, ze gingen gewillig op de foto met de vele toeristen.

koe kleiner
Jong geleerd...

handjeklap kleiner
Handjeklap 

kaas maken kleiner
Zo wordt kaas gemaakt.

italiaanse toerist heeft zich erop gekleed
Een Italiaanse toerist had zich er speciaal op gekleed.

kleding erewaegemeester
De kleding en medaille die elke ere waegemeester krijgt. Ze worden uitgekozen door het ondernemersgenootschap Graaf Floris V, dat hiermee mensen (levenslang) eert die een bijdrage leveren of hebben geleverd aan het welzijn van de stad Gouda. 

intronisatie kleiner
Opper Waegemeester Pieter Verhoeve 'introniseert' de Noorse ambassadeur. Het Gilde der Ere Waegemeesters bestaat dit jaar 45 jaar en heeft al ruim 100 Ere Waegemeesters voortgebracht.

winnaar uit Paderborn
De eerste winnaar van het kaasraadspel (hoeveel kilo ligt er op de brik) zag als klein jongetje in Paderborn de Goudse Kaasmarkt op tv en wist 'daar wil ik ooit naartoe'. De tas met Goudse kaas en andere lekkernijen maakte zijn bezoek compleet.
handtekeningen bezoekers eerste kaasmarkt 2023

Ze keren terug naar Canada, Ierland, Noorwegen Duitsland, Frankrijk en nog veel meer landen, met mooie herinneringen aan de Goudse Kaasmarkt.
Tot donderdag 31 augustus is de markt elke week te bezoeken tussen 10 en 12 uur, behalve op 27 april (Koningsdag) en 18 mei (Hemelvaart).

Tags: Goudse Achtergronden