Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

(GA) Zorg LG over Blokkerlocatie: van schimmel tot drugs en intimidatie

op . .

Het gaat in het algemeen goed met de opvang in Gouda, zowel van de asielbootvluchtelingen, die binnenkort verhuizen naar AZC de Molenwiek, als met de Oekraïeners op de Blokkerlocatie. Die boodschap van het Gouds college aan de raad kreeg een wat minder positief vervolg door kritische vragen van Leefbaar Gouda over de Blokkerlocatie. Daar zou sprake zijn van onhygiënische toestanden tot intimidatie en drugsoverlast. Het college beloofde schriftelijk antwoord. 
Blokker locatie 2
Blokkerlocatie

'We hebben al deze zaken van de bewoners gehoord en eerder vragen gesteld aan het college en ambtenaren, zonder bevredigende antwoorden te krijgen', motiveerde Jan de Koning (LG) zijn stap in de commissievergadering bestuur. De vragen gaan onder meer over een angscultuur onder bewoners om klachten te uiten, over schimmelvorming bij de douches (waarvan er tien zijn op de 200/250 bewoners), drugsproblematiek rond het pand en intimidatie.

Blokkerlocatie 'niet perfect'
Op de Blokkerlocatie wonen momenteel 246 Oekraïners, meest kinderen. Er zijn 272 bedden, waarvan een deel even niet wordt gebruikt: 'Er is schuifruimte nodig omdat gewerkt wordt aan de vloeren'. Van de volwassenen is naar schatting 60 procent aan het werk. De leefomstandigheden zijn volgens de gemeente 'niet perfect. Het is en blijft noodopvang, al probren we continu te verbeteren'. Onlangs kwam er een nieuwe lift, vervangend sanitair en een kleurtje op de muren. De locatie kan tot 1 april 2026 bewoond blijven: als de oorlog voor die tijd afloopt en de mensen terugkeren naar hun land, kan de gemeente eerder van het pand af.

asielboot 8 dec 2022
Asielboot bij Ruigeweteringpad
De 185 mannen op de asielboot in het Gouwekanaal gaan begin mei verhuizen naar AZC Molenwiek op de Goudse Poort. 52 van hen hebben inmiddels een verblijfsvergunning gekregen, waarvan 14 in Gouda. Zolang er geen woonruimte voor hen is (en dat duurt na toekenning minimaal zes maanden) gaan ze mee naar de Molenwiek. Daar zal de WiFi in elk geval beter zijn dan op de boot, belooft de gemeente. Sinds de opvang eind 2021 begon, zijn er nauwelijks problemen geweest. De gemeente zegt dat dit onder meer komt door intensief contact met de klankbordgroepen van bewoners en de korte lijnen met politie en veiligheidsmarinier. Op de AZC locatie wordt dat beleid voortgezet.

'Administratieve rompslomp' staat werk in de weg
De vluchtelingen aan werk helpen, blijkt lastiger dan verwacht. 'Ze mogen zes maanden nadat hun aanvraag is gedaan aan de slag, voor 24 weken. Er zijn veel administratieve handelingen nodig, dat maakt werkgevers huiverig.' Bij monde van wethouder Rogier Tetteroo zegt de gemeente te gaan helpen bij de administratieve rompslomp. In de tussentijd doen de mannen veel vrijwilligerswerk: klussen via Present, maar ook op de Blokkerlocatie en eerder al voor Gouda750 evenementen, Gouda bij Kaarslicht of Kaas en Couscous.

Luchtfoto Molenwiek voortgang april 23
Luchtfoto van containers rond het Molenwiekgebouw
Aan de Groningenweg groeit het aantal woonunits voor de vluchtelingen en statushouders gestaag. Er komen acht bewoners per unit, die drie slaapkamers delen met eigen sanitair en kookgelegenheid. Om zelf te kunnen koken krijgt ieder per week 46,97 euro. Daarnaast is er hetzelfde zakgeld als op de boot: 12,95 euro per persoon per week. 

Intussen wordt het pand op de Goudse Poort  geschikt gemaakt voor bewoning: zodra dat volgend jaar klaar is loopt het aantal bewoners naar 350 vluchtelingen van wie 50 minderjarig. Het AZC blijft voorlopig vijf jaar. Op basis van de opgedane ervaringen wordt gekeken, of die termijn kan worden verlengd tot 30 jaar.

 De officiële opening van de Molenwieklocatie is op 11 mei, in aanwezigheid van staatssecretaris van justitie en veiligheid, Erik van den Burg. 

Lees ook: 
Molenwiek aangepast voor asielzoekers
Asielboot blijft langer, Molenwiek pas klaar in mei

 


Tags: Goudse Achtergronden