Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

Fotoverslag asielschip: hier komen de vluchtelingen te wonen (GA)

op . .

uitzicht op kade kleiner

Het Duitstalige menu hangt nog aan de muur en het ruikt er zoals op elke toeristenboot: niets wijst er op dat op dit schip, dat tot 1 november vakantiegangers over de Donau vervoerde, de komende twee maanden het tehuis wordt van 100 asielzoekers. Toch gaat dat gebeuren.Deze week worden de eerste vluchtelingen verwacht.
informatiedek_kleiner.jpg

Baukje van Dijk, locatie manager van het COA leidde geïnteresseerden langs de 70 hutten, die zijn verdeeld over drie dekken. Het COA gaat een paar hutten gebruiken als kantoor. 

hotelkamer kleiner

De vluchtelingen worden per twee over de hutten verdeeld. De bedden kunnen uit elkaar.

bedden kleiner

 

salon waar gegeten gaat worden

Een kok aan boord zorgt driemaal daags voor eten.
Nu ze niet zelf hoeven te koken, krijgen de vluchtelingen per week 13 euro leefgeld, vertelt Van Dijk.

uitzicht naar kade kleiner

bovendek kleiner nog zonder wasmachines

Het zwembad op het open dek, blijft buiten gebruik. Op die plek moeten wel (in een tent) de wasmachines komen, waar ze zelf kunnen wassen.

het zwembad wordt niet gebruikt

Praten over angst voor schip
Het schip deint licht, te weinig om zeeziek van te worden. Maar er kunnen vluchtelingen bij zijn die nare ervaringen hebben met schepen, zei Van Dijk al tijdens de informatiebijeenkomst. Verplaatsen is geen optie. 'Die mensen bieden we een luisterend oor en we zullen hun gevoel niet ontkennen', zegt Van Dijk. 'Vaak helpt het al om de stalen kabels te laten zien waarmee het schip ligt aangemeerd.'

zicht op schip

Noodkreet van het COA
De opvang in Gouda op het schip in het Gouwekanaal is een noodoplossing. Het Gouds stadsbestuur reageerde hiermee op de noodkreet van het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) dat dringend op zoek is naar meer opvanglocaties. Andere gemeenten in Zuid-Holland als Den Haag, Rotterdam, Vlaardingen en Krimpen aan den IJssel gingen Gouda voor. Het gaat in eerste instantie om de opvang van 100 vluchtelingen, voorlopig voor twee maanden. In Gouda zijn dat alleenstaanden en stellen. Het schip ligt in het Gouwekanaal. En er hebben zich al veel vrijwilligers gemeld die willen helpen met stadwandelingen, fiets- en taalles.

 Opvangschip Gouda: naast zorgen veel hulpaanbod
Hotelschip in Gouwekanaal voor opvang 100 asielzoekers

Tags: Goudse Achtergronden