Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

Opvangboot Gouda: naast zorgen over veiligheid veel hulpaanbod (GA)

op . .

Hotelboot die in het Gouwekanaal moet komen
Waarom komt de boot op deze plaats? Is er de hele tijd beveiliging? Mogen de bewoners zelf koken. Kunnen wij de dijk nog op om te spelen of te lopen met onze hond? Al deze vragen kwamen aan bod in een digitale bijeenkomst van de gemeente Gouda over de komst van een hotelschip in het Gouwekanaal voor de noodopvang van 100 asielzoekers. Naast de zorgen die onder Gouwenaars leven, bleken er ook al aanbiedingen te zijn van kerken, sport- en culturele organisaties om mee te helpen de tijdelijke stadgenoten op te vangen.

Voor de vragen van de meer dan 60 inwoners beantwoord werden, gaf burgemeester Verhoeve kort uitleg: het gaat echt om noodopvang, voor twee maanden voor 100 asielzoekers uit niet-veilige landen. Mocht het langer gaan duren, dan zal de gemeente een nieuw besluit nemen, waarbij de ervaringen zwaar zullen wegen.

Wat dat besluit betreft: dankzij een gedoogconstructie – waartegen geen beroep mogelijk is - kan de opvang snel beginnen. Er is tegelijkertijd een omgevingsvergunning tijdelijk gebruik aangevraagd, waartegen wel bezwaar kan worden gemaakt. Mochten er daadwerkelijk bezwaren komen, dan kan het schip gewoon blijven liggen tot er een uitspraak van de rechter is.

Veerstal ongeschikt
‘Wij gaan er op toezien dat alles veilig en goed gaat verlopen, niet alleen voor die mensen die er komen, maar ook voor aanwonenden’, zei de burgemeester, die al heeft rondgelopen in de wijk. Hij legde uit dat een andere beoogde plek, de Veerstal langs de Hollandse IJssel, niet geschikt is omdat daar al jaarlijks 60 toeristenschepen aanleggen.

Ook het leegstaande kantoorgebouw in de Goudse Poort – de plek die wordt geopperd in een petitie die ruim 550 keer is ondertekend – is geen optie. Op verzoek van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers COA gaat Gouda die mogelijkheid voor permanente opvang onderzoeken. Dat gebouw is nu nog niet geschikt en de gemeenteraad moet er nog mee instemmen. ‘Dat duurt te lang, want het gaat hier om noodopvang’.
gouwekanaal waar hotelboot moet komen
Het gaat om een vakantieboot van 110 meter lang en 11,5 meter breed. Het schip zal begin volgende week aanmeren langs het Ruige Weteringpad, ter hoogte van de Nachtegaalstraat. Hier ligt het de scheepvaart op de Gouwe niet in de weg. Op de dijk komen stroomaggregaten die de komende weken worden getest op geluidsoverlast. Na enkele dagen voor de inrichting worden de asielzoekers rond 20 december verwacht.

‘Landelijk moeten er 36-duizend asielzoekers worden opgevangen, onder wisselende omstandigheden’, zei Baukje van Dijk, locatiemanager van het COA in Rijswijk en Oegstgeest. Zij gaf aan dat opvang op een schip ook voor veel vluchtelingen spannend is: sommigen slapen met zwemvesten aan, vanwege hun eerdere ervaringen. ‘Maar wij hebben menswaardigheid hoog in het vaandel staan en een enigszins wiebelend schip is beter dan een stoeltje in Ter Apel’.

Korte lijnen
De gemeente begon met een excuus: ‘Niet alle brieven die we verstuurd hebben zijn op alle adressen terecht zijn gekomen, zei Thelma van Pedersen, die beterschap beloofde. De bewoners krijgen volgende week een brief met alle details, die ook worden gedeeld op een speciale website. Naast een mailadres is stadsmarinier Erik Gorter te bereiken op 06 43386202. ’Korte lijnen’ beloofden zowel COA als de gemeente.

Politie, handhaving en stadsmarinier zorgen voor de veiligheid rond de boot. Overlast door laden en lossen van bijvoorbeeld voedsel, parkeerdruk (COA heeft 8 parkeerplaatsen nodig), de lijnen om te melden zijn kort. Op het schip is de klok rond beveiliging. Die staat altijd in verbinding met het COA. dat zelf op alle werkdagen medewerkers aan boord heeft. Eens per week, of zoveel meer als nodig is, overleggen COA, gemeente en veiligheidsdiensten. En bewoners kunnen zich opgeven voor een klankbordgroep die ook betrokken wordt bij de evaluatie.

Coronaregels en dagbesteding
Alle asielzoekers worden bij aankomst in Nederland op corona getest en krijgen een vaccinatie of boosterprik aangeboden, net wat nodig is. ‘Deze doelgroep leeft net zo lang als wij met dit fenomeen, die zijn daar net zo aan gewend als wij’, aldus Baukje van Dijk. In de dagbesteding, die afhangt van de coronaregels, wordt duidelijk gemaakt wat het betekent om in Nederland te wonen. Taalles staat centraal. De asielzoekers zijn vrij het schip te verlaten of visite te ontvangen.

‘Heel veel partijen hebben zich al gemeld om iets voor deze mensen te kunnen gaan betekenen’, zegt Van Pedersen, die opsomt ‘kerken willen hun gebouw open zetten, de Bibliotheek gaat helpen met taallessen, Sport.Gouda de Garenspinnerij, Kwadraad , de regenboogalliantie, maar ook de Heemtuin en buurthuis de Walvis hebben zich allemaal al gemeld. Het gaat om enkele tientallen, zegt de gemeente 'en is al een aanbod om fietslessen te verzorgen.’ 

De dijk blijft begaanbaar
Vanwege de brandveiligheid wordt er voor de asielzoekers gekookt. Ze krijgen dan ook geen eetgeld. Ze kunnen een centje bijverdienen door werkzaamheden te verrichten, zoals de leefomgeving netjes te houden door zwerfafval op te ruimen, zoals in Rotterdam en Vlaardingen in de asielopvang gebeurt. Het COA zorgt voor dokters.

De dijk blijft vrij toegankelijk. Er komen behalve aggregaten misschien nog wat containers, maar wandel- en voetpad blijven beschikbaar. En als het lukt, komt er misschien een rondleiding op het schip, vóór het bewoond wordt. ‘Ik heb vertrouwen in COA en de hulpdiensten om dit met elkaar voor elkaar te krijgen. Geïnspireerd door de Gouwenaars’, zei burgemeester Verhoeve in zijn slotwoord.

Lees ook: Hotelboot in Gouwekanaal voor tijdelijke opvang 100 asielzoekers

Tags: Goudse Achtergronden