Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

Koffie, werken, cultuur opdoen in Gouds Stadhuis (GA)

op . .

Koffiedrinken, werken, feestjes vieren en cultuur beleven. Dat wordt als het aan het stadsbestuur ligt allemaal mogelijk in het vroeg-gotische Stadhuis op de Markt. Zodat wordt het gebouw echt voor iedereen. De plannen voorzien verder in verduurzaming, uitbreiding met een lift en meer aandacht voor de band met andere historische gebouwen (De Waag en Museum Gouda en de Sint Janskerk). De gemeenteraad sprak al eerder over het plan en neemt woensdag 8 december een besluit.

Het collega laat zich mede leiden door de wensen die 600 Goudse burgers hebben geuit op praatavonden en in een enquête. Daarnaast gaven deskundigen, onder meer op gebied van geschiedenis en erfgoed, hun inbreng. Naast Marc de Beyer van Museum Gouda en Jaap van Rijn van de Sint-Janskerk onder meer Suzan Lammerts, directeur van de Rijksdienst Erfgoed, Marieke van Schijndel van Museum het Catharijne Convent en Margriet Schavemaker van het Amsterdams Museum. Die laatsten gaven aan het gebouw vooral voor zichzelf te laten spreken en daar zijn nu de thema's 'vieren, ontmoeten, inspireren' opgeplakt.

 Stadhuis vieren ontmoeten inspireren

In De Burgerhal komt horeca en de trouwzaal op de eerste verdieping blijft voor huwelijken in gebruik, net als voor andere feesten zoals inburgeringsceremonies. Het deel waar tot 2012 politieke fracties vergaderden kan snel ingericht worden tot flexwerkplekken. Cultuur en geschiedenis krijgen een plek krijgen in de ruimtes aan de bordeskant, zoals de raadszaal. Als het maar recht doet aan de authentieke waarde van het gebouw.

‘Het moet laagdrempelig worden’, herhaalde wethouder Thierry van Vugt diverse keren in een vergadering met de gemeenteraad. Al sloot hij niet uit dat de toegang tot het pand een klein bedrag gaat kosten. Jaap van Rijn vertelde dat ‘gratis eerder een bedreiging is voor het proces. Als het niets kost, is de interesse van de bezoeker totaal anders.’ Hij adviseerde de Rotterdampas, om mensen met een laag inkomen binnen te laten. Daar heeft de kerk goede ervaringen mee.

Flexwerkplekken met tegenprestatie
Van huurders van een flexplek wordt -naast geld- een soort tegenprestatie verwacht ‘denk aan het helpen bij een evenement’, aldus wethouder Thierry van Vugt. Hij zag dit voorbeeld bij het Concertgemaal in Amsterdam Noord, een oud gemaal dat nu een muziekpodium is en werkplekken heeft voor creatieve ondernemers. Die leveren allemaal een bijdrage in de taken rondom het culturele programma.

Bij cultuur denkt de wethouder aan meer dan exposities. Hij wees op het voorbeeld van een kerk in Amsterdam op de wallen, waarvan de ramen tijdelijk met rood folie waren beplakt ‘dan beleef je een gebouw heel anders’, aldus Van Vugt. Daar is in Gouda enige ervaring mee: vanaf 2004 waren er lichtprojecties op het Stadhuis. Dat werd vanaf 2015 te duur, ook al omdat het aantal bezoekers afnam.

Verduurzaming en een lift
Tegelijk wordt het gebouw uit 1459, in gebruik sinds 1450, aangepast aan de moderne eisen: zo moet met duurzaamheidsaanpassingen de CO2-uitstoot met 40 tot 52% worden verlaagd. Dat kost, samen met de bouw van een zeer gewenste lift, ruim 750-duizend euro. Bij de raad leefde wat zorg over met name de lift. Als het de authenticiteit van het gebouw maar niet aantast. Liftplannen uit het verleden zijn daarop gestrand.

De gemeente wordt zelf geen horeca -exploitant, ze kiest een gegadigde uit. ‘En dat kan best verdienende horeca zijn’, aldus de wethouder, ‘dat doet niks af aan het non-profit concept. En er kunnen ook zakelijke bijeenkomsten zijn die voor inkomsten zorgen.’
Buiten het gebouw zal meer nadruk worden gelegd op de belangrijke rol die het Stadhuis speelt op de historische as tussen Waag, Museum Gouda en de Sint Jan. ‘Dat zie je vrijwel nergens in Noord-Nederland’, vertelde scheidend museumdirecteur Marc de Beyer.

Vragen bij niet- sluitend business plan
In juni had de raad weliswaar gezegd dat gebruik voor iedereen voorrang heeft boven een sluitend businessplan, maar voor ze nu ja zegt, wil ze weten hoeveel de gemeente zelf moet bijpassen. ‘Tot hoever laten we die kosten uitlopen?’ vroeg Marc de Groot (VVD)
‘Ons uitgangspunt is dat de maatschappelijke meerwaarde belangrijker is dan kostprijs dekkende huur, zei Van Vugt, ‘maar het is zeker geen doel an sich om geen kostprijs dekkende huur te halen.’

Er waren nog andere zorgen. Groen links wil dat er meer met en voor jongeren wordt gedaan. De wethouder zegde toe daar (opnieuw) een poging toe te gaan doen ‘Als het om participatie gaat is de jeugd in het algemeen moeilijk te bereiken’, zei de wethouder. Gouda Vitaal (afsplitsing Gouda’s 50+ partij) wees op de afmetingen van geplande toiletten; daar kan geen rolstoel in.
Vanavond zal blijken in hoeverre het gemeentebestuur de zorgen heeft kunnen wegnemen.

Laat toekomst Stadhuis Goudse burger koud?

Tags: Goudse Achtergronden