Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

Hotelboot in Gouwekanaal voor tijdelijke opvang 100 asielzoekers (GA)

op . .

Hotelboot verkleind
Op een hotelboot in het Gouwekanaal worden tijdelijk 100 asielzoekers opgevangen, meldt de gemeente Gouda. De boot komt langs het Ruige Weteringpad te liggen, ter hoogte van de Nachtegaalstraat. 'Gouda is van oudsher een gastvrije stad die zijn verantwoordelijkheid neemt om humanitaire hulp te bieden', aldus burgemeester Pieter Verhoeve.

Het college reageert hiermee op de noodkreet van het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers), dat dringend op zoek is naar meer opvanglocaties. Andere gemeenten in Zuid-Holland als Den Haag, Rotterdam en Krimpen aan den IJssel gingen Gouda voor. Het gaat in eerste instantie om de opvang van 100 vluchtelingen, voorlopig voor twee maanden. 'Als het langer zou gaan duren, is een nieuw besluit nodig',  aldus de burgemeester.


Burgemeester Pieter Verhoeve licht de komst van een vluchtelingenboot naar Gouda toe.


'We hebben allemaal de schrijnende beelden uit Ter Apel gezien. Als college willen wij onze ogen hier niet voor sluiten', zegt burgemeester Verhoeve. 'Nu de situatie in de opvang zo nijpend is en de menswaardigheid in het geding komt, vinden wij het belangrijk om ook nu als Gouda te helpen.' De hotelboot biedt ruimte aan 146 personen 'en het worden er zeker niet meer' zegt de burgemeester, die hier geen 'Ter Apelse''-toestanden wil met een veel te volle opvang.

Eind december
Voor deze plek in het Gouwekanaal is gekozen, omdat hier met weinig aanpassing van de kade kan worden aangemeerd en de scheepvaart er geen last van heeft. De boot ligt nu nog elders en wordt na 13 december verwacht, dan volgen de eerste vluchtelingen in de week van 20 december.

Het gaat om volwassen alleenstaanden en echtparen uit niet-veilige landen, die nu elders in de volle opvangcentra zitten. Het COA wil geen kinderen huisvesten op boten. De organisatie zorgt voor 24 uurs aanwezigheid van begeleiders en voor activiteiten voor de asielzoekers.

Op 7 december is er een digitale informatieavond voor de buurt.



Tags: Goudse Achtergronden