Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

Raadsonderzoek naar sloop Turfmarktkerk doorgeschoven (GA)

op . .

raadsvergadering 3 nov 21

Er komt voorlopig geen raadsonderzoek en ook geen raadsenquête naar de rol van het Goudse stadsbestuur bij de noodsloop van de Turfmarktkerk. De gemeenteraad zou gisteren beslissen over een van beide typen, maar laat dit over aan de nieuwe gemeenteraad die na de verkiezingen in maart aantreedt. 'Triest' en 'beschamend' vond de oppositie deze zet van coalitiepartij PvdA, die zo haar eigen wethouder (die ook lijsttrekker is) uit de wind houdt.

Dat er een vorm van onderzoek naar dit slepende dossier moest komen, werd deze zomer door de gemeenteraad besloten. De motie van Max de Groot (PvdA), stelde als voorwaarden dat onafhankelijk van de vorm, het onderzoek klaar moest zijn vóór de verkiezingen.

Oppositiepartijen als GBG en Onafhankelijk Gouda waarschuwden toen al dat daardoor hun wens, een raadsenquête, onhaalbaar leek. Dat is een tijdrovend maandenlang proces, waarvoor raadsleden speciaal moeten worden opgeleid om getuigen onder ede te horen.

Commissie geprezen om werk
De raadsbrede commisie die beide varianten- onderzoek of enquête- met elkaar vergeleek kwam ook tot die conclusie . 'Maar een raadsonderzoek had best voor de verkiezingen afgerond kunnen zijn', zegt Paul Ruijgrok (VVD) voorzitter van de commissie.
Samen met vijf raadsleden stak hij veel tijd in de voorbereidingen. De commissie kreeg daarvoor veel lof van de raad. Sommige van de commissieleden voelen zich na het besluit van gisteren geschoffeerd. Een nieuwe raad zou ook kunnen besluiten dat er helemaal geen onderzoek komt.

Commissievoorzitter Ruijgrok is vooral verbaasd en spreekt van een 'gemiste kans. De wethouders (Tetteroo en Van Vugt, red) zeggen steeds dat ze niets te verbergen hebben, dit was een goed moment om dat te laten zien'.'Een geniale zet' noemde Sjane-Marie Koppers (GoPo) het PvdA amendement en dat was niet als compliment bedoeld. Met een beroep op 'de zorgvuldigheid en het niet onder tijdsdruk handelen' kreeg De Groot een kleine meerderheid van de raad (18/16) aan zijn kant. Net als in alle moties in dit dossier de afgelopen jaren staan coalitie en oppositie lijnrecht tegenover elkaar.

Raadsenquête wél aangenomen/ Niet goed voor vertrouwen van de burger
Daarna volgde een verrassende wending. Toen het voorstel voor een raadsenquête alsnog in stemming kwam, bleken 32 raadsleden voor en 2 tegen. 'Een loos gebaar', vond niet alleen Kevin de Jonge (VVD) dit 'over de schutting gooien bij de volgende raad'.
Koppers (GoPo) was bijna sprakeloos over deze stemverhouding voor een raadsenquête 'waar GoPo al sinds het begin voor heeft gepleit'. Die eerder al was weggestemd. Ze twijfelt er aan of die 32 ook echts iets voorstellen.

Max de Groot weersprak alle kritiek door te zeggen, dat zijn partij al eerder had gepleit om met een onderzoek te beginnen.
'Dit is niet goed voor het vertrouwen van de burger in de politiek' zei Paul Ruijgrok vanmorgen in het Omroep Westradioprogramma West Wordt Wakker. En het vertrouwen van de burgers in Gouda die dit ingewikkelde dossier nog snappen was al niet bijster groot.

Hoe zat het ook alweer met de Turfmarktkerk? 
De rechtbank in Den Haag heeft eind mei 2021 bepaald dat de noodsloop van de Goudse Turfmarktkerk, eind 2018, onrechtmatig was. De gemeente deed dit vanwege 'instortingsgevaar' maar daar ging de rechter niet in mee. Eigenaar Khalid Boutachekourt werd buitenspel gezet en door de gemeente opgezadeld met hoge kosten. Beiden zijn door de rechter teruggedraaid. Boutachekourt en de gemeente praten momenteel in een mediation-traject over een schadevergoeding, waarbij de gemeente een hoger beroep achter de hand houdt voor het geval dat de partijen er niet uitkomen. Nog steeds is niet duidelijk wat de gemeente wilde bij de dwangmatige sloop. Uit Wob-documenten blijkt dat ze niet blij was met plannen van de eigenaar. Stukken lijken erop te duiden dat de veiligheid van de kerk werd aangewend om de eigenaar te dwarsbomen. De raad mocht lange tijd bepaalde stukken niet inzien en werd onvolledig dan wel verkeerd geïnformeerd. Her vermoeden van een dubbele agenda is door betrokken wethouders Rogier Tetteroo en Thierry van Vugt altijd ontkend. De coalitie blijft in de bestuurders geloven, daardoor stemde ze eerder tegen een motie van afkeuring en voorstel voor een raadsenquête.

Goudse wethouders overleven motie van afkeuring
Debat Turfmarktkerk: rollen er koppen?
Turfmarktkerk terecht gesloopt? 
Bom onder Gouds college door uitspraak Turfmarktkerk?
Turfmarktduo

Tags: Goudse Achtergronden