Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

Bom onder Gouds college door uitspraak Turfmarktkerk?

op . .

Eigenaar Khalid Boutachekourt voelt zich ‘hersteld in zijn rechtsgevoel’ nu de rechter met hem eens is, dat de gemeente Gouda zijn Turfmarktkerk in 2018 niet (gedeeltelijk) had mogen slopen. Het Gouds college houdt vast aan zijn eigen gelijk en maar wil pas reageren na een gesprek met de gemeenteraad. Ondertussen slijpt een deel van de oppositie de messen in dit jarenlange slepende dossier nog scherper.

Grootste criticus Jan de Koning van Gemeente Belangen Gouda overweegt een motie van wantrouwen in te dienen tegen de verantwoordelijke wethouders Rogier Tetteroo (PvdA) en Thierry van Vught (D66). De Koning vraagt al jarenlang vergeefs om een raadsenquête (het zwaarste middel dat een gemeenteraad heeft tegen het college van burgemeester en wethouders).

JandeKoningGBG

Andere oppositiepartijen, die zich eerder schaarden achter een motie om deze zaak grondig te laten uitzoeken, zoals Gouda 50+, VVD, GoPo, zijn minder stellig. Lenny Roelofs (SP) zegt: “De tijd van gele kaarten is voorbij. Ik wacht eerst het debat af, maar ik ben er klaar mee.”
 

Coalitie wacht debat af

Ook de coalitiepartijen (D66, PvdA, CDA, CU en GroenLinks) die eerder tegen een raadsonderzoek stemden, wachten met hun oordeel tot het debat. Net als eerder, toen het rapport van een onafhankelijk bureau (STAB) oordeelde dat de kerk niet zó onveilig was, dat de gemeente tot sloop had hoeven overgaan.
Wanneer de zaak besproken wordt in de gemeenteraad is nog niet duidelijk, maar alle partijen dringen aan op snelheid.

Hoe het politiek verder gaat, de (her)bouw van het Turfmarktgebied blijft nog even stilliggen. Eind april stuurde de Raad van State de gemeente terug naar de tekentafel, wat betreft het in 2019 aangepaste bestemmingsplan voor de Turfmarktkerk, waar de gemeenteraad mee heeft ingestemd. Daar hebben B&W een half jaar de tijd voor.

Turfmarktkerk1

Gouwenaars de dupe

Eén van de verliezers van de hele kwestie is de Goudse bevolking: de gemeente moet nu zelf de – volgens de rechter – veel te hoge sloopkosten van meer dan 5 ton betalen en de kosten van het proces. Mogelijk komt daar nog meer bij, want Boutachekourt overweegt een schadeclaim.