Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

GA: Asielboot lijft langer liggen: AZC Molenwiek pas klaar in mei

Asielboot 8 december 2022

De hotelboot in het Gouwekanaal blijft na 1 januari liggen, tot kantoorgebouw de Molenwiek klaar is voor opvang van de circa 180 asielzoekers die nu op de boot wonen. Dat is op zijn vroegst in mei 2023. Vanwege het landelijk tekort aan opvangenplekken ziet het Gouds gemeentebestuur geen kans de vluchtelingen tussen januari en mei elders op te vangen. De omwonenden van het Ruige Weteringkanaal waar de boot ligt, zijn op 6 december door het stadsbestuur bijgepraat over deze nieuwe ontwikkeling.

In de tussentijd wordt de Molenwiek (aan de Groningenweg 6 op bedrijventerrein De Goudse Poort) klaargemaakt voor asielopvang. Op termijn zullen er 350 vluchtelingen komen te wonen uit niet-veilige landen. Met opvangorganisatie het COA is afgesproken dat hooguit vijftig daarvan alleenreizende minderjaringen zullen zijn. Het AZC is voorlopig voor vijf jaar. Er zijn afspraken gemaakt over een minimaal aanbod aan dagbesteding voor de vluchtelingen van twintig uur per week. 

Voor 240 asielzoekers komen achtpersoons woonunits op de parkeerplaats van de Molenwiek. De 30 tot 32 units worden begin volgend jaar geplaatst. In de onderste twee verdiepingen van het gebouw komen wooneenheden voor ongeveer 110 vluchtelingen en voor een aantal Goudse spoedzoekers of andere woningzoekenden. Het COA krijgt er ook enkele kantoren. De vluchtelingen van de boot, merendeels volwassen mannen uit Syrië en Jemen die nog niet weten of ze in Nederland mogen blijven, zijn de eerste bewoners.

Niet alle partijen eens met verlenging
In mei besloot het college de asielboot tot 1 januari 2023 te laten blijven en per half jaar te bekijken of die termijn moest worden verlengd. Een aantal politieke partijen was daar geen voorstander van. 'Afspraken over duur en hoeveelheid mensen zijn al een paar keer opgerekt. We weten allemaal dat betrouwbare overheid in Nederland onder druk staat, dat een hoop mensen daar moeite mee hebben en dan helpen deze besluiten niet', zei Kevin de Jonge van de VVD.

Toen de plannen voor een AZC in de Molenwiek werden gepresenteerd, heeft de gemeenteraad bedongen dat de bootbewoners één op één moesten doorstromen naar de nieuwe opvangplek.
Donderdag 1 december was een eerste bijeenkomst van de klankbordgroep van bedrijven en omwonenden rond de AZC-locatie. Een dergelijke klankbordgroep is er ook bij de hotelboot; deze dient als 'ogen en oren van de wijk', zodat bij eventuele problemen snel kan worden ingegrepen. 
 Molenwiek 8 dec 22
gebouw Molenwiek

 

Tags: Goudse Achtergronden