Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

(GA) Raad praat weer over Turfmarktkerk: onderzoek of enquête?

op . .

Scheidend wethouder Tetteroo gaat het nog meemaken: woensdag 10 mei spreekt de Goudse raad weer over het  Turfmarktkerkdossier. Komt er een raadsonderzoek of een (zwaardere) raadsenquête met verhoren onder ede? Of laat de in maart 2022 aangetreden raad dit hoofdpijndossier van hun voorgangers links liggen. De vorige raad liet hen de keuze. Ze hebben ruim een jaar de tijd gehad om zich in te lezen. 
Turfmarktkerk vóór sloop

Het Goudse stadsbestuur besloot in 2018 'vanwege instortingsgevaar' om Khalid Boutachekourt de regie over de sloop van zijn kerkgebouw te ontnemen en de kosten op hem te verhalen. Ten onrechte, oordeelde de rechter meerdere keren, voor het laatst in hoger beroep in 2021.Vooral wethouder Rogier Tetteroo (Bouwen) en zijn collega Thierry van Vugt (binnenstad) moesten het nadien ontgelden, al overleefden zij een motie van afkeuring.

Uiteindelijk besloot de gemeente na geheime bemiddeling om de kerkeigenaar 735.000 euro uit te keren. Een minderheid van de raad was het niet eens met die geheimhouding. Gouda Vitaal eiste via een (toen nog) Wob-procedure meer informatie over het bemiddelingstraject maar kreeg die niet. Begin dit jaar stapte de partij daarom naar de rechter.

De eis van Boutachekourt aan de gemeente voor planschade loopt nog. Dat bedrag komt nog op de ruim twee miljoen die de kwestie Gouda al heeft gekost. 

Lees ook:
Turfmarktgeschil kost elke Gouwenaar nu al 23 euro
Rollen er koppen in het Turfmarktdossier?

Tags: Goudse Achtergronden