Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

(GA) Wethouder 'Bob de Bouwer' Tetteroo verruilt politiek voor bedrijfsleven

op . .

Wethouder Rogier Tetteroo (PvdA) verruilt per 1 juni de Goudse politiek voor het bedrijfsleven. Na bijna negen jaar wethouderschap en vier jaar raadslidmaatschap (fractievoorzitter) gaat hij aan de slag voor de start up MicroWoning.com, die tiny houses bouwt in particuliere achtertuinen. Tetteroo noemt zijn overstap 'een enorme uitdaging'. Woensdag 3 mei draagt zijn partij de PvdA een opvolger voor. 

Rogier Tetteroo Studio Gouwestad
Wethouder Tetteroo in de studio van Gouwestad
'Ik heb een fantastische tijd beleefd in Gouda', zegt de scheidend wethouder. 'Politiek was het soms spannend en lastig, met ook gevoelige dossiers, maar ik heb het gevoel dat we er altijd goed uit zijn gekomen. In mijn portefeuille, met bouwen en wonen, wijkontwikkeling en sociale zaken en armoedebeleid, voelde ik me als een vis in het water.' Op de sociale media regende het loftuitingen voor de vertrekker.

Collega Thierry van Vugt gaat 'zijn humor, strategisch vermogen, vakinhoudelijke drive en bestuurderskracht zeker missen!' Kevin de Jonge (VVD) die vaak degens met hem kruiste, heeft 'enorm veel respect en waardering voor je bevlogenheid en kundigheid als bestuurder.' 'Mede door zijn gedreven inbreng voor (betaalbare) woningbouw is onze stad Gouda gegroeid,' zegt burgemeester Pieter Verhoeve.  

Turfmarktkerk
'Bob de Bouwer'- zoals zijn bijnaam luidt - is wat de woningbouw betreft bijzonder trots op projecten als De Koploper in de Spoorzone 'met 100 % sociale woningbouw', De Knarrenhof (voorziening voor ouderen op het Goene Eiland) en de flexwoningen op de Winterdijk. 'Stadsbreed is de regel 33% sociale huur en 20% middeldure huur/betaalbare koop.' Daar zette Paul Ruijgrok van de VVD in Machiavelli (29 april) wel een kanttekening bij: 'Gouda heeft rond de 30% inwoners voor sociale woningbouw, waarom dan voor 33% bouwen?' 

Tetteroo's loopbaan als wethouder begon roerig: in 2015 kreeg hij te maken met plannen voor een moskee in de voormalige Prins Willem Alexanderkazerne. Het initiatief leidde tot verhitte debatten en ging uiteindelijk niet door.  Veel kritiek was er in de gemeenteraad over Tetteroo's  rol bij de gang van zaken rond de Turfmarktkerk: de omstreden gedwongen sloop van de gelijknamige kerk in 2018. Hij heeft zich toen 'beraden op zijn positie' maar staat nog altijd achter dat besluit. Het kostte de Goudse gemeenschap minstens 2 miljoen euro nog zonder het bedrag dat de gemeente als planschadeaan de kerkeigenaar moet betalen. De gemeenteraad gaat mogelijk nog een raadsenquete of -onderzoek instellen naar de gang van zaken. Daarover wordt 10 mei gesproken.

Microwoning in achtertuin
Rogier neemt per 30 mei aanstaande ontslag als wethouder en begint dan meteen voor MicroWoning.com. Deze start up van Matthijs Rolleman was vorig jaar verantwoordelijk voor de eerste microwoning op particuliere grond, in een Goudse achtertuin. Daarmee is Tetteroo de tweede wethouder in korte tijd, die voortijdig zijn post verlaat. Hilde Niezen ging hem (vlak voor de verkiezingen van 2022) voor, toen ze directeur werd van Rioned.  

Tags: Goudse Achtergronden