Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

(GA) Gouda loopt voorop bij regionale opvang vluchtelingen. Gaat raad akkoord?

op . .

Gaat Gouda akkoord met de regionale plannen voor de verdeling van asielzoekers, statushouders en andere vluchtelingen? Daarover neemt de Goudse gemeenteraad vanavond (woensdag 12 april) een besluit. Voor het zover is, hadden de partijen de nodige vragen over het regionale opvangplan, onder meer over de 'uitruil van vluchtelingen' tussen gemeenten, de verdeling en de zorg dat Gouda niet meer zelf over zijn opvangplannen kan beslissen. Die zorg nam burgemeester Pieter Verhoeve direct weg. Gouda blijft de regie houden. 

Op basis van de hoeveelheid vluchtelingen die Nederland landelijk telt, zouden Holland Rijnland en Hollands Midden eigenlijk meer dan 18.000 mensen moeten opvangen. Uit angst dat daarvoor niet voldoende draagvlak is, hebben ze het getal naar beneden bijgesteld. 'Daar schrik ik van', zei Jan de Laat van Gouda Positief, 'wat gaan we doen om voor meer draagvlak te zorgen?'

Hij maakte zich ook zorgen dat Gouda het 'Ter Apel van de provincie wordt. Iedereen heeft zijn problemen opgelost, want Gouda pakt het wel op'. Hij pleitte voor 'gelijke monikken, gelijke kappen'. Evert Bobeldijk van D66 zag het anders: 'Gouda neemt meer dan zijn verantwoordelijkheid. Hoe krijgen we de rest van de regio zover dat ze ook het beste jongetje van de klas willen worden?' 

'Uitruil geen uitgangspunt maar oplossing'
Jan de Koning van Leefbaar Gouda vroeg waarom niet gekeken is naar oppervlakte van een gemeente in plaats van het inwoneraantal. 'Gemeenten met meer grond in het zuiden en oosten hebben meer opvang dan heel Zuid-Holland', zei burgemeestere Verhoeve. 'We hebben in de regio alleen een groot AZC in Katwijk en iets in Gorkum.' 

Veel vragen gingen over 'uitruil van vluchtelingen', dat houd bijvoorbeeld in dat als een gemeente minder spoedzoekers huisvest dan afgesproken, deze meer statushouders of Oekraïeners gaat opnemen.  'Die term stuit me tegen de borst, het gaat wel om mensen', zei Bobeldijk. 'Uitruil is niet ons uitgangspunt maar een oplossing, we gaan niet lopen slepen met mensen', zei wethouder Rogier Tetteroo.

Voorrang voor eigen inwoners?
'Hoe voorkomen we dat we uitstralen: als je van buiten komt, doen we alles, als je hier al woont, heb je pech?'  vroeg De Laat nog. 'Er lopen nog gesprekken bij de (bedrijventerrein) de Goudse Poort' zei de wethouder. Hij doelde op eerder vastgelopen gesprekken voor asielopvang ene spoedzoekers in het gebouw De Goudse Poort. Hij wilde verder niets zeggen 'iets met een huid en een beer'.

Terwijl Jan de Koning (LG) het raadsvoorstel 'te mager voor besluitvorming' noemde en ook Kevin de Jonge (VVD) 'er nog niet gerust op was', waren partijen als PvdA, CU, GBG, CDA, D66, GL, en GV positiever. 'Mooi om te zien dat Gouda voorop loopt', zei Wouter Kraidy van de Partij voor de Dieren. 'Prima plan' zei de SGP die van de burgemeester de verzekering kreeg de regionale afspraken blijven staan, zelfs als de veelbesproken landelijke spreidingswet door het parlement komt. 

kader
De regio's Holland Rijnland (13 gemeenten) en Hollands Midden (5 gemeenten) gaan de komende vijf jaar 10.000 vluchtelingen opvangen. Ze worden op basis van inwonertal over die gemeenten verdeeld. Voor Gouda betekent dat 390 mensen. De stad heeft al ingestemd met de inrichting van AZC Molenwiek op de Goudse Poort waar 500 vluchtelingen een plek vinden.
De provincie Zuid-Holland wordt gevraagd om te helpen met geld en menskracht en hulp bij het vinden en geschikt maken van opvanglocaties.

 

Tags: Goudse Achtergronden