Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

(GA) Goudse politiek voert druk op: Rijkswaterstaat moet geluidsoverlast A12 oplossen

op . .

'Zet samen met Bodegraven-Reeuwijk en de provincie Zuid-Holland druk op Rijkswaterstaat om de geluidsoverlast van de A12 op te lossen. Begin met overlast meten in plaats van berekenen.' Een motie met deze oproep kreeg (woensdag 12 april) steun van alle 33 aanwezige Goudse raadsleden en applaus van de leden van de werkgroep A12 op de publieke tribune. 'We zijn heel blij', zei Astrid Zwaan van de werkgroep, die al vijf jaar actie voert voor verbetering. Zij overhandigde in januari een petitie namens 1758 bezorgde burgers.

 Astrid Zwaan  werkgroep A 12 biedt petitie aan
Astrid Zwaan biedt petitie aan aan Egbert Jan Kuijlaars (l) en wethouder Michel Klijmij (r), januari 2023

De colleges van Gouda, Bodegraven-Reeuwijk en de provincie Zuid-Holland schaarden zich al achter de bewoners, maar Rijkswaterstaat was niet van plan de geluidschermen aan te passen of uit te breiden. Het geluid van de weg zou de normen niet overschrijden, zodat ingrijpen niet nodig is, meent Rijkswaterestaat. Ook al zijn de schermen naar de huidige normen veel te laag, hier en daar kapot of nooit neergezet. Wel kwam de belofte om kapotte geluidsschermen te repareren en in 2024 geluidsarm asfalt neer te leggen. 

Bewoners, gesteund door de politiek, roepen al jaren dat de berekeningen van Rijkswaterstaat niet kloppen. Die gaan uit van een model en niet van de werkelijke situatie ter plekke. In deze motie wordt daarom aangedrongen op aanvullende metingen en het daarna in kaart brengen van mogelijkheden om de overlast terug te brengen. Ook de bewonerswerkgroep moet daarbij betrokken worden. 

Fijnstof pas in later stadium
De SGP en CU waren aanvankelijk tegen de motie, die behalve door de PvdA ook werd ingediend door het CDA, GroenLinks, GBG en GV. Pas toen een passage werd geschrapt, over een onderzoek naar de kosten van vervanging van geluidsschermen, gaven zij hun steun. Ook wethouder Klijmij - van der Laan wilde die passage eruit hebben: 'Laten we die kosten verre van ons houden, het is ten slotte de verantwoordelijkheid van Rijkswaterstaat. Verder lijkt het ons goed hiermee gezamenlijk (met buurgemeente en provincie) een signaal af te geven.'

De motie zegt niets over de fijnstofoverlast, de andere klacht van de werkgroep. 'Dat is moeilijk te meten, dat hebben we er voor nu uitgelaten', zegt indiener Max de Groot (PvdA). 'Dat is een volgende stap', zegt ook Astrid Zwaan. 'We zijn voor nu al blij met de druk op Rijkswaterstaat om met goede cijferes te komen en wat aan de schermen te doen.' 

Tags: Goudse Achtergronden