Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

(GA) Bijna 50.000 peuken minder in binnenstad: hoe nu verder?

op . .

'We schrokken ons rot' zegt Yvonne Burger die samen met  Annet Cools die een peukenraapactie organiseerde in de Goudse binnenstad. Meer dan 48.000 peuken, maar liefst 20 kilo, werd bij elkaar geraapt door in totaal 80 vrijwilligers. De 'oogst'  werd op tien momenten tussen 18 maart en 1 april bij elkaar geraapt en werd in doorzichtige zakken getoond bij de Burgerhal op de Markt.
Opbrengst peukenactie |  Herman Hof
Yvonne Burger (l) en Annet Cools | Herman Hof 
 'We hopen rokers bewust te maken hun peuk niet meer weg te gooien', zegt Yvonne Burger. 'Dit is een wereldwijde milieuramp. Ze zijn van plastic, zakken tussen de straatstenen (waar ze moeilijk uit te rapen zijn) en vervuilen met hun giftige stoffen ook grachten, sloten en het riool.' Uit cijfers blijft dat 70% van de rokers zijn afval op straat gooit.

De gemeente Gouda steunde de actie onder meer met flyers en komende week volgt een gezamenlijke evalutatie. Voor Burger is het hiermee niet afgelopen 'Overal liggen speciale straattegels en staan openbare prullenbakken met asbakjes, daar willen we meer bekendheid aangeven. Mensen bewust maken om te komen tot ander gedrag, zodat iedereen zijn peuken in as- en afvalbakken gooit. En iedereen kan natuurlijk ook zelf een rondje lopen om peuken te rapen.' 

 

Tags: Goudse Achtergronden