Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

(GA) Parkeervoorstellen houden Goudse gemoederen bezig

op . .

Goudse gemeenteraadsleden spreken vanavond voor de vierde keer over de mobiliteitsplannen van het college voor de Binnenstad, Kort Haarlem en Korte Akkeren. Vooral de voorstellen die met betaald parkeren te maken hebben, houden de gemoederen flink bezig. Wethouder Klijmij - van der Laan benadrukte eerder in de commissievergadering dat het de gemeente niet gaat om geld binnen te halen, maar om de schaarse ruimte eerlijk te verdelen 'Het is geen melkkoe'.
wijkmobiliteitsplannen drie voorkanten

De wethouder benadrukte dat de parkeertarieven moeten aansluiten bij de noodzakelijkheid. Hij kan zich voorstellen dat in sommige gebieden alleen overdag of juist 's avonds betaald moet worden. En extreem hoge tarieven komen er niet. Klijmij benadrukte nog eens dat wáár betaald parkeren geldt of wordt ingevoerd, de tarieven laag zullen zijn, zowel voor bewonersvergunningen als voor het parkeren op straat.

Niet alle partijen zijn blij met de voorstellen voor ruimer betaald parkeren, die een uitwerking zijn van het in 2021 aangenomen Verkeerscirculatieplan. Daarin wordt de rol van de auto teruggedrongen vanwege de leefbaarheid en de verkeersveiligheid. De wethouder verwacht dat bewoners makkelijker een parkeerplek vinden als in hun straat betaald parkeren geldt. Partijen als de VVD en GoPo vrezen een waterbedeffect: dat mensen uitwijken naar straten waar parkeren gratis is.

Waterbedefffect 
Klijmij erkent dat er zeker aan de randen van het betaald parkeren (in Kort Haarlem en Korte Akkeren) sprake is van een waterbedeffect. Hij denkt dat als de cirkel waarin betaald moet worden groot genoeg is, de spreiding groter wordt en het probleem verdwijnt. 'Daarom overwegen we ook niet om in de hele stad te reguleren, parkeren is lang niet overal een probleem. Als je gaat reguleren, maak je het voor mensen lastiger om te parkeren en gaan ze hun mobiliteit anders regelen. Daarbij willen wij ze helpen.' 

Mede daarom wil de gemeente het aantal parkeervergunningen in de binnenstad terugbrengen tot 1200. Meerdere partijen verwijten het college wensdenken en dringen aan op meer parkeerplaatsen buiten de betaald parkeren-gebieden. 'Het komt allemaal neer op parkeren en gebrek aan plaatsen. Er is geen plek of alleen een onbetaalbare, zorg eerst voor de randvoorwaarden', zei Sjane Marie Koppers (GoPo). Maar de wethouder gaf aan dat het bouwen van extra garages of een verdieping bovenop bijvoorbeeld Klein Amerika - los van andere overwegingen om het niet te doen - veel geld gaat kosten. 

lees ook: Kritiek op verkeersplannen binnenstad Gouda: 'Groene spookstad'

Tags: Goudse Achtergronden