Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

GA: Alle Goudse winkels mogen open op zon- en feestdagen

op . .

Kleiweg_zondagmiddag_kl.jpg

Winkels in Gouda kunnen voortaan zelf bepalen wanneer ze open gaan: vanaf nu kan dat ook op zon- of feestdagen tussen 06.00 uur en 22.00 uur. Het initiatiefvoorstel van D66 en PvdA kreeg woensdagavond 21
december jl. een ruime meerderheid in de gemeenteraad (21 voor, 8 tegen). Hiermee wordt de winkeltijdenverordening aangepast.
Tegenstand was er niet alleen bij christelijke partijen (SGP, CU) maar ook bij sommige raadsleden van Groen Links en Partij voor de Dieren: 'We zijn niet voor een Goudse samenleving die altijd maar aanstaat', zei Wouter Kraidy (PvdD).

De koopzondag houdt de Goudse gemoederen al zo'n dertig jaar bezig, zei indiener Max de Groot (PvdA). De ongelijkheid van de huidige situatie: de een mocht altijd open, de ander alleen op de maandelijkse koopzondag, bracht zijn partij en D66 tot het voorstel de keuze voortaan over te laten aan de ondernemers zelf.

Dat willen de winkeliers ook, bleek eerder dit jaar uit een enquête van de SBG, de stichting waarin de binnenstadondernemers samenwerken. Voor de raad tot zijn besluit kwam, werden eerst twee inspreekavonden gehouden. Daarin drongen de meeste kleine ondernemers, vaak van christelijke huize, aan op keuzevrijheid. Dat trok meerdere twijfelaars uiteindelijk over de streep, zoals Tim Geluk van den Burg (GL), zo vertelde hij tegen Omroep West.

Rust en sereniteit in de stad
Direct na de stemming volgden twee moties die de winkeliers (via een gesprek met de wethouder) moesten overhalen zich beperkingen op te leggen. De CU en CDA wilden handhaving van sluiting op Eerste Paasdag, Eerste Pinksterdag en Eerste Kerstdag. En de Partij voor de Dieren vroeg om twaalf nader te bepalen 'rustdagen', na signalen uit de stad van mensen die vroegen om 'een aantal dagen rust en sereniteit'.

Wethouder Thierry van Vugt (D66, binnenstad) was van beide geen voorstander: 'Daarmee doorkruist u uw eigen net genomen besluit om ondernemers de vrijheid te laten.' De moties werden verworpen, tot teleurstelling van binnenstadbewoner Bart Boot, die als inspreker had gepleit voor enkele rustdagen. 'Ook al is de motie niet aangenomen, ik hoop dat de winkeliers mens en dier wat rust gunnen door af en toe dicht te blijven', zei hij tegen Omroep West.

Praktische problemen
Een meerderheid in de raad heeft heeft vertrouwen in de ondernemers dat ze al deze zaken met respect voor andersdenkenden onderling gaan regelen, zoals eerder al gebeurde. In de huidige situatie gingen de meeste winkels op koopzondag pas om 12.00 uur open. Niemand verwacht dat ze nu allemaal om 6.00 uur de deuren open doen.

Ook al stemde hij uiteindelijk voor, Tim Geluk - Van den Burg heeft nog wel wat zorgen: 'Wat zijn de gevolgen voor het milieu en duurzaamheid, komt er meer parkeeroverlast en hoe gaat dat met bevoorrading? Daar moeten we een balans in zien te vinden.' Bewoner Boot gaat niet meteen verhuizen voor zijn rust: 'Eerst maar eens afwachten of alles open gaat.'

lees ook: Initiatief D66 en PvdA: winkelier bepaalt zelf openingstijd

 

Tags: Goudse Achtergronden