Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

Raad stemt in met duurzaam stadhuis voor iedereen

op . .

De herinrichting van het stadhuis op de Markt als gebouw voor alle Gouwenaars krijgt steeds meer vorm. De gemeenteraad stemt in met een verduurzaamd gebouw met een lift, horeca in de Burgerhal op de begane grond, af en toe gratis trouwen in de trouwzaal op de eerste verdieping en werkruimten waar ondernemers en verenigingen een abonnement op kunnen nemen. Geschatte kosten 7,3 miljoen euro (waarvan meer dan de helft voor verduurzaming) en het moet klaar zijn in 2026.

De plannen zijn ambitieus: Er wordt gemikt op bijna 300.000 bezoekers (Gouwenaars en toeristen) in tien jaar, terwijl het gebouw nu ruim 5.000 bezoekers trekt (buiten de Open Monumentendagen om). De toegang wordt gratis, behalve voor de exposities die gehouden gaan worden. Educatie wordt ook belangrijk: elk Gouds kind komt tijdens zijn schooltijd ten minste twee keer in het stadhuis.

De geschiedenis van Gouda en de historische gebouwen worden uitgelegd in een audiotoer. Niet alleen in het stadhuis, maar ook in de stad bij de Waag, Museum Gouda en de Sint-Janskerk, om zo de verbinding tussen deze historische gebouwen te benadukken, 'de culturele as' zoals cultuurwethouder Thierry van Vugt het noemt.

Stadhuis1

'Is zoveel geld uitgeven met alle crisis die op ons afkomen nu wel verantwoord', vroegen de VVD en Gemeente Belangen Gouda. 'Kunnen we niet terug naar het bronzen plan', vroeg Gouda Vitaal. Dat was twee miljoen euro goedkoper, maar voorzag in minder goede ventilatie, temperatuurregeling en een hogere CO2 uitstoot. 'Dat kost op den duur ook geld', maakte wethouder Van Vugt duidelijk.

Dat een aparte stichting het gebouw gaat beheren en programmeren, met de gemeente als eigenaar op afstand, riep ook vragen op. 'Hoe zorgen we voor een inclusief programmering voor een breed publiek' vroeg Groen Links. De VVD vreest dat de gemeente de greep op de kosten kwijt zou raken. De wethouder stelde beiden gerust: 'We hebben als eigenaar de nodige middelen om te sturen.'

Trouwtoerisme
De gratis trouwmomenten riepen ook vragen op. Die kunnen niet exclusief gereserveerd worden voor Gouwenaars 'dat is discriminatie', zo zei de wethouder. Om trouwtoerisme vanuit het land te voorkomen, mogen alleen mensen met een Rotterdampas daar gebruik van maken. Die regionale kortingspas is behalve voor minima voor iedereen te koop voor 60 euro. In theorie kunnen ook welgestelde Rotterdams zich voor niks laten trouwen. 'Geen ideale oplossing, maar de best mogelijke' vindt de wethouder, die nog zoekt naar een alternatief. 

tekening stadhuis Gouda

Gemeente Gouda

De inkomsten komen uit betaalde trouwerijen, de horeca en de verhuur van ruimten, waar zzp'ers en verenigingen een abonnement op kunnen nemen, tegen niet al te hoog tarief. In ruil daarvoor wordt vrijwilligerswerk van hen verwacht, een concept van wederkerigheid. Daarnaast is nog subsidie van Rijk en provincie nodig, tot ongenoegen van de SGP en de VVD. 'Waarom niet gemikt op meer (commerciële) huurinkomsten in plaats tegen gereduceerd tarief verhuren aan maatschappelijke instellingen' vroeg de VVD. 'Die maatschappelijke invulling is een wens van de raad' bracht Van Vugt in herinnering 'en dan kunnen we niet zonder subsidie.'

Luister naar de ander
Verder was er veel lof over de plannen die de titel meekregen ‘Luister naar de ander: Eigenzinnig samenleven in Gouda, toen, nu en straks’. Geïnspireerd op de Latijnse spreuk op het gebouw: ‘Audite et Alteram Partem’ oftewel ‘luister ook naar de ander(e kant)’. Die stamt uit de tijd dat in het gebouw werd recht gesproken. 

Ruim 600 Gouwenaars en deskundigen brachten vorig jaar ideeën in, waarmee een zogenoemde 'houtskooltekening' van het toekomstig gebruik werd gemaakt. De herbestemming werd nodig nadat huurder Teka in 2021 voortijdig het stadhuis verliet vanwege de hoge kosten. De organisatie huurde het gebouw dat in 2012 leeg kwam, toen de gemeente het Huis van de Stad betrok. 

Lees ook: Koffie, werken en cultuur opdoen in het Goudse Stadhuis 

 

Tags: Goudse Achtergronden