Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

Goudse kunstgras voetbalvelden worden milieuvriendelijker

op . .

kantplankken zetten kleiner
Sportpuntgouda is in hoog tempo bezig de kunstgras voetbalvelden in Gouda milieuvriendelijker te maken. 'Niet alleen omdat de gemeenteraad daar in 2019 op aandrong, maar vanwege goed beheer,' zegt beheerder van de sportvelden, Henk Breunissen. In een motie werd destijds gevraagd om verwijdering van de rubberkorrels en andere plastic materialen waarmee de velden zijn opgevuld. Bij vervanging zullen op termijn andere materialen worden gebruikt. Als tussenoplossing worden tot die tijd kantplanken neergezet, die verdere verspreiding van de korrels moeten tegengaan. 

Op het veld van SV Gouda zijn drie werklieden van het Brabantse Solidafix bezig met het plaatsen van staal verzinkte planken. Aan de onderkant zorgt rubber voor een afdichting tussen plank en veld. Voor de ingangen komen in- en uitlooproosters waarin de korrels worden opgevangen. 'Dit moet 98, 99 procent van de korrels binnen het veld houden', zegt Breunissen. Eind dit jaar moeten alle tien de Goudse kunstgras voetbalvelden zo beschermd zijn. 

De opvulkorrels op kunstgrasvoetbalvelden van rubber en plastic liggen al geruime tijd onder vuur: niet alleen vanwege mogelijke gezondheidsriscio's voor de spelers, maar ook omdat de bodem vervuild wordt met rubber en plastic. Tegelijkertijd is dit zogenoemde 'instortmateriaal' 'sporttechnisch nodig' om bijvoorbeeld met een noppenschoen te kunnen draaien, zonder dat je een been breekt of om rare baleffecten te voorkomen. Omdat hockeyvelden andere eisen stellen (en er andere schoenen worden gebruikt) is daar nooit met rubber opgevuld: hier is zand standaard, of het veld wordt voor de wedstrijd natgemaakt met water. 

Zand en kurk zijn het nieuwe opvulmiddel
Tegenwoordig worden ook bij voetbalvelden van kunstgras natuurlijke materialen gebruikt voor opvulling, zoals zand en gemalen kurk. Dat gebeurt als het veld aan vervanging toe is, dat is meestal na tien tot twaalf jaar gebruik. 'Eerder weghalen is kapitaalvernieting', zegt Breunissen. 'Bij Jodan Boys is onlangs veld vier weggehaald. Dat wordt gerecycled. In de nieuwe mat komt geen rubber meer.'

Per veld is een kleine 300 meter plank nodig, bijna drie kilometer totaal, gerekend over heel Gouda. Ook al stijgen de prijzen van alle grondstoffen, de gemeente hoopt uit te kunen met de 260.000 euro die voor het werk is uitgetrokken.

Terugkeren naar gras is volgens Breunissen geen optie. 'De velden worden intensief gebruikt en dat kan gewoon gras niet aan. Sinds corona gebruiken scholen de velden veel vaker, ook voor gymles. Ik zie eerder méér kunstgrasvelden komen, dan dat er verdwijnen.'

 stukje voetbalhek met en zonder plank

Tags: Goudse Achtergronden