Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

Nieuw gemaal Oostpolder houdt voeten droog en polder nat

op . .

Oostpoldergemaal met vlag HHSK bij opening

Aan de Nieuwe Broekweg 2 is het Oostpoldergemaal in gebruik genomen, dat de verouderde versie uit 1933 vervangt. Nieuw is dat in tijden van droogte zoet water vanuit de Gouwe het polderland kan worden ingepompt. Het oude gemaal hield in natte tijden alleen de voeten in de polder droog. Voor de vissen is er ook goed nieuws: de pomp is visveilig en via een speciale inlaat kunnen ze heen en weer zwemmen tussen de poldersloten en de Gouwe. Vermalen worden behoort vanaf nu tot het verleden.

Met de onthulling van een informatiebord over de Goudse watergeschiedenis nam hoogheemraad Agnes van Zoelen het gemaal in gebruik. Het Hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard regelt de waterstand van het oppervlaktewater. Van Zoelen heeft de portefeuille watersystemen en duurzaamheid & innovatie. 

'Het gemaal heeft een zuinige elektromotor', vertelt technisch manager Ben Reijm, 'het grootste deel zit onder de grond, dat is wel jammer van mijn werkzaamheden.' Aan de kant van de polder, in de Alpherwetering, staat een krooshekreiniger. Die haalt vuil en kroos uit het water voordat het de Gouwe instroomt.


Gemaal Oostpolder bemaalt de Oostpolder die 250 hectare groot is (dat zijn ongeveer 500 voetbalvelden). Vanaf het Gouwe-aquaduct in het noorden tot en met de kern van Moordrecht in het zuiden. En van de Ringvaart in het westen tot en met de Julianasluis door het Gouwekanaal aan de oostzijde van het gebied. Het kan 36 kubieke meter per minuut wegpompen, dat is ruim 200 volle badkuipen.

Het oude Oostpoldergemaal uit 1933 

Tags: Goudse Achtergronden