Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

GBG valt uiteen in twee politieke partijen

op . .

Jan de Koning toen nog van GBG tijdens een tv-debat

Een bedenkelijke primeur voor Gouda: nog geen drie maanden na de verkiezingen breekt de lokale politieke partij Gemeente Belangen Gouda (GBG) in tweeën. Jan de Koning, die de fractie twaalf jaar leidde, gaat samen met nieuwkomer Linda Verschut door als Leefbaar Gouda. Dat wordt de twaalfde partij in de Goudse gemeenteraad.
GBG, dat dit jaar haar veertigjarig bestaan vierde, gaat door met nieuweling Rustem Çetin als eenmansfractie. Wat er gebeurd is, wil niemand zeggen. De Koning noemt de breuk 'zwaar en onherroepelijk', maar voelt zich tegelijkertijd 'opgelucht'. GBG verwijt hem 'zetelroof uit eigenbelang'.

De vertrekkers hebben het over 'niet te accepteren gedrag'. 'In het licht van interne ontwikkelingen en een gesprek over het functioneren van de fractievoorzitter is er een onherstelbare breuk ontstaan tussen beide raadsleden, het bestuur van GBG en raadslid Çetin', aldus het persbericht van Verschut en De Koning.

Het zag er tijdens de uitslagenavond op 16 maart nog zo zonnig uit: GBG haalde drie zetels, zodat oudgediende De Koning met jongeling Çetin en de eveneens nieuwe Linda Verschut aan de slag kon. Verschut stond op plaats tien en kwam met voorkeurstemmen in de raad, net als Saranka Westerman (9), die vriendelijk bedankte. Zij wilde haar tijd graag besteden aan haar onlangs geopende Koreaanse toko. Zo kwam Çetin (plaats 2) in de raad, al ging ook nummer 4 hem in stemmen voorbij. Deze Ronald van Zwienen is deze week benoemd tot burgerraadslid.

Strijd tussen oud en nieuw
In eigen persberichten geven beide kampen hun kijk op de zaak. Beiden ontkennen dat er al voor de verkiezingen problemen waren. 'Bij mij in elk geval niet', voegt De Koning daar aan toe. Het bestuur van GBG, met daarin Çetins vader als penningmeester, schrijft: 'Kennelijk heeft de inmiddels ex-fractievoorzitter altijd in de veronderstelling verkeerd dat het de Partij Jan de Koning was in plaats van de partij GBG of dat de gehele partij ondergeschikt was aan de fractievoorzitter.'

Nieuwkomer Çetin - sinds oktober 2021 bij de partij - zou ervaringen bespreekbaar hebben willen maken en 'tijdens dat overleg, waar de ex-fractievoorzitter, niet van plan was om op de gesignaleerde zaken in te gaan en ook later niet bereid was om daarop te antwoorden, is een bezinningsperiode afgesproken om daarna met elkaar weer in gesprek te gaan', schrijft GBG.

Twee partijen, één programma
De geschiedenis herhaalt zich: na de verkiezingen van 2018 stapte het gekozen raadslid Marja van Dijck uit de partij en vond onderdak bij Gouda's 50+ partij (en later bij Gouda Vitaal). 'Dat ging toen om een andere zaak in een ander bestuur', zegt De Koning, die zijn ex-partijgenote destijds beschuldigde van zetelroof. Hij voegt er aan toe dat hij 'opgelucht is. Ik kan nu vol energie aan het werk waarvoor ik gekozen ben, zonder op andere zaken te hoeven letten, die hebben geleid tot de breuk'.

Leefbaar Gouda gaat nu met twee raadsleden het programma van GBG uitvoeren, waarin de burger centraal staat. GBG en Çetin beloven naar de toekomst te kijken en zien dat 'de uitgangspunten en het gedachtegoed van GBG zijn gewaarborgd'.
Zo heeft Gouda de primeur dat twee partijen vooralsnog hetzelfde verkiezingsprogramma gaan uitvoeren.

Tags: Goudse Achtergronden