Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

Ja-ja sticker in strijd tegen Goudse papierberg (GA)

op . .

Ja Ja Sticker Brievenbus
Wie deze week geen reclamefolders meer ontvangt, heeft (nog) geen ja-ja-sticker op de brievenbus. Sinds deze week gebruikt Gouda deze sticker om ongeadresseerde reclamefolders te weren. Huis-aan-huisbladen worden nog wel bezorgd (tenzij ze samen met reclameuitingen zijn verpakt). De sticker zou beter zijn voor het mileu, maar goedkoper is hij niet: de wijziging kost 1 euro per huishouden per jaar. De gemeente zal zelf moeten handhaven en schat dat dit structureel 30.000 euro per jaar gaat kosten.

Tot nog toe was het andersom: wie geen ongeadresseerd reclamedrukwerk wil, moet een nee-ja-(geen reclame-wel huis-aan-huisbladen) of een nee-nee-sticker (geen van beiden) opplakken. En dat heeft meer dan de helft van de ondervraagden gedaan, blijkt uit een enquête onder 543 inwoners, dat de gemeente liet uitvoeren.

Van de overgebleven 325 Gouwenaars gooit een kwart het drukwerk ongelezen weg. Sommigen bij het restafval, een enkeling met plastic en al in de papierbak; de overigen scheidden keurig. 'Daardoor zal de kostenbesparing op restafval niet hoog zijn', concludeert het college zelf al. Ook de vermindering van de hoeveelheid papierafval acht het college 'marginaal'. Bijna eenkwart van de ondervraagden gaf aan de ja-jasticker zeer zeker of zeker te gaan gebruiken.

Volgens Corina Kerkmans van de Partij voor de Dieren is de kostenbesparing wel groot. Zij wees tijdens de raadsvergadering waarin het ja-ja besluit viel op VNG-cijfers, die de ja-jasticker een papierbesparing van 200.000 kilo papier per jaar toedicht. Dit is 25% van de hoeveelheid reclamefolders en 5% van de totale hoeveelheid.

Haar partij vraagt al jaren om de sticker en kreeg dit keer  een meederheid van de raad met zich mee. Niet de VVD: 'De regelzucht lijkt ongeremd', reageerde fractieleiderKevin de Jonge 'daardoor blijven de overheidsuitgaven hoog’. Hij vond de maatregel onnodig en had het geld liever elders besteed in de stad aan zaken die er toe doen.

Invoering kost wel wat: 7.000 euro eenmalig uit het afvalbudget  en daarna 30.000,00 euro per jaar, de kosten van een 1/2e baan voor stadstoezicht om verkeerde bezorging tegen te gaan. Naar verwachting komen er 50 tot 100 meldingen van onterecht ontvangen ongeadresseerd drukwerk.
De nee-ja en de nee-nee stickers blijven geldig. Het nieuwe exemplaar is onder meer af te halen in het Huis van de Stad.

Tags: Goudse Achtergronden