Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

Excuses wethouders: communicatie Gouwe Huse schoot tekort (GA)

op . .

goudse gemeenteraad op 8 december

De excuses waren niet van de lucht tijdens een interpellatiedebat in de Goudse gemeenteraad. Aanleiding was de communicatie rond de Gouwe Huse, de huizen voor overlastgevers die in de Oostpolder moeten komen. Niet de huizen zelf stonden ter discussie maar de manier waarop de raad en omwonenden over het besluit hoorden: via de pers. Pas uren later kregen ze de stukken alsnog, mét excuses. Een deel van de raad (SP, SGP, GBG, GV, OG, PvdA, GoPo, 50+) onder aanvoering van de VVD, wilde weten waarom dit zo gegaan was.

Verantwoordelijk wethouders Rogier Tetteroo (PvdA) en Corine Dijkstra (CU) gaven toe tekort te zijn geschoten in de communicatie over dit gevoelige onderwerp. Iets dat ze zichzelf aanrekenen. Dijkstra (maatschappelijke ondersteuning) sprak van ‘een zeer ongelukkige samenloop van omstandigheden’ dat de stukken niet zoals gebruikelijk, om 1200 uur de raadsleden waren toegestuurd. ‘We hadden er geen enkel belang bij om opzettelijk achter de schermen de raad niet te informeren.’

Dat omwonenden dachten al op 16 november duidelijkheid over het besluit te krijgen. ‘We hadden ze duidelijk moeten maken dat ze de dag erna uitsluitsel zouden krijgen’, zei Dijkstra. Voor meerdere partijen reden om te verklaren dat het college deze gevoelige kwestie te weinig serieus neemt.

Verwarring gezaaid
Tetteroo (Ruimtelijke ordening) maakte excuses over zijn uitspraak op 3 november, die ‘verwarring had gezaaid’. Door die uitspraak leek het alsof de raad nog een keer zou kunnen meepraten over het besluit. Tetteroo noemde dit ‘betreurenswaardig’. Voor een oppositiepartij als de SGP maakte de wethouder het met die opmerking ‘alleen maar erger’.

Dat het tot een interpellatiedebat kwam, is in Gouda vrij ongebruikelijk. De oppositie greep naar dit middel omdat het niet de eerste keer was dat ze zich te laat, te weinig of slecht geïnformeerd voelt door het college. Jan de Koning (GBG) was het meest stellig: ‘De positie van raad als controlerend orgaan wordt miskend.’ Hij doelde op de handelwijze van het stadsbestuur om voor het Gouwe Husebesluit een regeling te gebruiken, die de gemeenteraad buiten spel zet.

Ingetrokken motie 'buiten de orde'
Een paar vragen waren ‘buiten de orde’, zoals die naar het motief van D66 raadslid Kuijlaars om een motie tegen de Gouwe Huse in de Oostpolder op de middag van behandeling op 3 november in te trekken. ‘Daar gaat dit debat niet over’ zei burgemeester Verhoeve streng.

De aanvrager van de interpellatie, Kevin de Jonge, toonde zich niet tevreden: ‘ik mis het antwoord op de vraag ‘hoe gaan we dit in de toekomst voorkomen’. Hij gaf aan na te denken overeen motie, die dan vandaag, donderdag 9 december, behandeld zal gaan worden.

Omwonenden praten met gemeente
Aan de vooravond van de raadsvergadering lieten omwonenden in een brief van zich horen. Ze hekelden het ‘gebrek aan burgerparticipatie, transparantie en zorgvuldige en tijdige communicatie. Het vertrouwen van onze buurt in het handelen van de gemeente is volledig verdwenen en het gevoel van een betrouwbare overheid is heel ver te zoeken’, schrijft Remco Schoonderwoerd van de buurtcommissie.

De bewoners zijn na het definitieve besluit met het college in gesprek geraakt ‘Dat is natuurlijk als mosterd na de maaltijd, echter dit gesprek wilden we wel voeren. (…) Ons rest eigenlijk niets anders dan (onder protest) in te stemmen met het verzoek van de gemeente om te gaan participeren.’
Voor het zover is worden er in januari gesprekken gevoerd die volgens Schoonderwoerd ‘nodig zijn om de wonden van het verleden te helen.’

Tags: Goudse Achtergronden