Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

Goudse daklozenopvang verbeterd: 'van overleven naar werken aan je toekomst' (GA)

op . .

leger des heils livingstone laan kleiner

Dankzij de coronpandemie hebben Goudse dak- en thuislozen vorig jaar versneld een eigen plek gekregen, waar ze ook overdag mogen blijven. Het Gouds stadsbestuur maakt deze tijdelijke voorziening permanent. 'Niet meer alleen nachtopvang in stappelbedden. Maar een eigen ruimte, waar je de hele dag mag blijven. Zo kan de rust terugkomen en kan aan de toekomst worden gedacht. De ervaring van de afgelopen anderhalf jaar leert dat dit werkt',  zegt Corine Dijkstra, wethouder Publieke Gezondheid. Het aantal opvangplekken stijgt van 38 naar 47 en de aparte  jongerenopvang blijft, zij het op den duur op een andere locatie

Net als elders in Nederland stijgt het aantal dak- en thuislozen in Gouda. De plannen om hun levenspeil te verbeteren, lagen er al, maar kwamen door corona in een stroomversnelling. Met z'n zessen op een kamer kon toen niet meer. Na noodopvang in een hotel verhuisden ze naar aangepaste eigen kamers met 24 uursopvang in het Kompas aan de IJssellaan. Hier blijven 2 stapelbedden staan voor crisisopvang. Een ander deel woont in de Leger des Heilsvoorziening Domus Huis & Haard Het Veerhuys aan de Livingstonelaan.

Jongeren tussen 18 en 23 werden uit de groep gehaald. Corine Dijkstra 'We merkten dat zij vaak in een neerwaartse spiraal terecht door het contact met andere daklozen. De jongeren verdienen speciale aandacht en kunnen op een eigen locatie veel gerichter geholpen worden.' Sindsdien wonen 11 jongeren in eensgezinswoningen van Woonpartners in de Tristanstraat. Die huizen worden komend jaar gerenoveerd, zodat de gemeente op zoek is naar een vervangende locatie.

Waakvlamfunctie uitgebreid
Volgens het in april aangenomen Regionale Actieplan Dakloosheid wordt ook de begeleiding verbeterd van mensen die uit de opvang doorstromen naar een eigen huis. 'Dat heet de waakvlamfunctie',  zegt Dijkstra 'om te voorkomen dat ze binnen een half jaar terug zijn, moet goede nazorg worden geleverd. Er is een groep die een eigen huissleutel aan kan, alleen met behulp van veel begeleiding'.

Voor de mensen die dat nooit zal lukken, en die niet 'slecht genoeg' zijn voor een psychiatrische behandeling, moeten er Gouwe Huse komen. Tegen het collegebesluit om van die huizen te bouwen aan de Tweede Moordrechtse Tiendeweg in de Oostpolder, is veel verzet ook in de gemeenteraad. 

Meer aandacht voor preventie
Iedereen kan dak- of thuisloos worden. Wie het overkomt, kan naar het Centrale meldpunt aan de Boelekade. Daar wordt je situatie bekeken. 'Vaak zijn er naast dakloosheid andere problemen, met gezondheid, met geld waar je mee geholpen moet worden'. Dat leverde voorheen nogal eens problemen op: wie geen onderdak heeft, krijgt geen uitkering, en wie geen uitkering heeft, krijgt geen huis. Aan die vicieuze cirkel is in Gouda een eind gemaakt. 'We hebben hier gelukkig een college dat hier pragmatische mee omgaat', aldus Dijkstra. Wie zich meldt krijgt nu een briefadres, een daklozenuitkering  en hulp bij alle problemen.

Dankzij het Centrale Meldpunt is ook meer inzicht in thuislozen, zodat meer aan preventie kan worden gedaan en het afglijden naar dakloosheid kan worden voorkomen. Het overleg met  de woningcorporaties om huisuitzettingen te voorkomen, valt hier ook onder.

Kosten deels door rijk vergoed
De kosten van een opvangplek zijn in geld 'licht gestegen, maar de kwaliteit veel meer', zegt de wethouder. Doordat er plaatsen bijkomen, moet voor daklozenopvang meer geld worden uitgetrokken dan vorig jaar. Een deel daarvan wordt als altijd door het rijk vergoed. Hoeveel dat is, kon de wethouder nog niet zeggen.
 

De 15 mensen die worden opgevangen aan de Jac. P. Thijsseaan vallen niet onder het Actieplan. Volgens de wethouder zijn de meeste mensen daar  'tijdelijk uit balans, door bijvoorbeeld scheiding, werkloosheid en zijn de meeste alweer aan het werk. Probleem is hier vooral dat ze niet kunnen doorstromen naar een woning, die zijn er niet.' zegt Dijkstra.

Het Regionale Actieplan Dakloosheid geldt behalve voor Gouda ook voor de Krimpenerwaard, Zuidplas, Waddinxveen en Bodegraven/Reeuwijk.

Toch 5 Gouwe Huse voor overlastgevers in Oostpolder

Tags: Goudse Achtergronden