Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

Oppositie wil college aan de tand voelen over besluit Gouwe Huse (GA)

op . .

raadsvergadering 3 nov 21

De Goudse oppositiepartijen willen twee wethouders op het matje roepen in een interpellatiedebat. Het is het laatste middel wat nog rest in het dossier Gouwe Huse, het bouwplan voor woningen voor overlastgevers in de Oostpolder. Zo'n debat is een zwaar, spoedeisend middel maar ‘de hele zaak rond Gouwe Huse is niet democratisch gegaan, en dat willen we boven tafel hebben’, aldus Sjane-Marie Koppers van Gouda Positief.

De oppositie verwijt het stadsbestuur wéér informatie te hebben achtergehouden. Het college bevestigde vorige week (op 17 november) haar besluit voor die vijf woningen aan de Tweede Moordrechtse Tiendeweg. Een plan waar raad en omwonenden veel kritiek op hebben. De pers hoorde dit ’s middags, de raad pas rond elf uur ’s avonds, met een excuus, dat wel.

‘De toezegging van de wethouder dat voor het besluit nog een reflectie op de wensen en bedenkingen zou worden gedeeld bleek loos,’ aldus de oppositie. ‘Als dit nou de eerste keer was dat zoiets gebeurt, zegt Kevin de Jonge (VVD), die het initiatief nam voor deze stap, ‘maar we worden al maanden, zo niet jaar buiten belangrijke communicatie gehouden. Het is een patroon en wij voelen ons niet serieus genomen, niet alleen in dit dossier.’

Raad staat buiten spel
De gemeenteraad heeft geen enkele zeggenschap over de Gouwe Huse. Door de bouw van de huizen ‘tijdelijk (tien jaar)’ te noemen, kan het college opereren zonder instemming van de raad. Een motie van (coalitiepartij) D66 om er wel een raadszaak van te maken, leek kansrijk. Maar die werd vlak voor de raadsvergadering van 3 november teruggetrokken. Volgens indiener Kuijlaars nadat hij gebeld was door wethouder Rogier Tetteroo (woonontwikkeling) met ‘zwaarwegende informatie’.

De oppositie was furieus dat niet de hele raad was ingelicht. ‘Dit is in strijd is met de Gemeentewet’ schrijven GoPo, GBG, VVD, SP, Partij voor de Dieren, SGP, Gouda’s 50+-partij, Onafhankelijk Gouda en Vitaal Gouda in een brief aan het stadsbestuur. Het college ontkende en blijft ontkennen dat het één partij heeft bevoordeeld.

 Wat zei de wethouder tegen het raadslid?
De oppositie wil nu weten wat er in dit gesprek is gezegd. Of de motie is ingetrokken ‘om de coalitie te sparen’ zoals het in de wandelgangen klinkt. ‘We betreuren het zeer dat de bewoners van de Tweede Moordrechtse Tiendeweg en de raad op ondemocratische manier in dit belangrijke onderwerp buitenspel zijn gezet’, aldus de 9 partijen. 

Raadslid Egbert Jan Kuijlaars (D66) verantwoordelijk voor het indienen en intrekken van de motie 'worstelt' sinds vorige week met zijn 'geloofwaardigheid richting de stad' en zei na te denken over zijn rol als derde kandidaat op de D66-lijst.

Egbert Jan Gouwe Huse
Egbert Jan Kuijlaars (r) met bewoners Tweede Moordrechtse Tiendeweg

Kleine kans op debat
Het verzoek om een interpellatiedebat moet op 8 december door de gemeenteraad worden goedgekeurd. Die kans lijkt klein, gezien de stemverhouding in de raad, geeft ook Sjane-Marie Koppers toe ‘maar we kunnen dit niet zomaar laten voorbijgaan. Eerst al de manier waarop het raadsonderzoek naar de Turfmarktkerk is weg gekatapulteerd, en de manier waarop de coalitie ’s nachts vijf miljoen euro aan de stad teruggeeft!’

Kevin de Jonge heeft ‘nog ergens de hoop dat ook de coalitie waarde hecht aan een vrij debat.’ Hij hoopt in zo’n debat het vertrouwen te krijgen dat 'dit geen patroon is dat doorgezet wordt'. Maar als het college halsstarrig volhoudt ’dat alles goed is’, sluit hij een motie van wantrouwen gevolgd door het aftreden van het college niet uit. ‘Maar daar hebben wij zo vlak voor de verkiezingen geen voorkeur voor.’

‘Open en constructief gesprek’
De bewoners van de Tweede Moordrechtse Tiendeweg, waar de Gouwe Huse moeten komen, zijn 'verrast' maar kunnen zich ‘de stap van de oppositie goed voorstellen’, zegt Remco Schoonderwoerd van het buurtcomité.

Het comité had gisteren een ‘open en constructief’ gesprek met burgemeester Pieter Verhoeve en de verantwoordelijk wethouders Rogier Tetteroo (PvdA) en Corine Dijkstra (CU). ‘We laten de inhoud op ons inwerken en zullen het binnenkort afstemmen met onze adviseurs en de buurt,’ aldus Schoonderwoerd.

Tags: Goudse Achtergronden