Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

Twee dagen na plaatsing wordt Gouds kunstwerk al vernield (Goudse Achtergronden)

op . .

Henrique van Putten met Saying Hi and GoodbyeVandalen hebben de naam van het donderdag geplaatste kunstwerk 'Saying Hi and Goodbye' wel erg letterlijk genomen. De op de dichtregels en het leven van Leo Vroman geïnspireerde hagedis in De Goudse Hout in Gouda is ruw van zijn sokkel gehaald. 'Triest, maar niet onverwacht', zo reageren vrijwel alle voorbijgangers in het recreatiegebied, dat sinds het begin van de coronapandemie druk wordt bezocht.

De vernieling is zaterdagavond rond 21.30 uur bij de politie gemeld. Boswachter Willem Buis, die voor Staatsbosbeheer in dit gebied werkt, vond bij de sokkel alleen een afgebroken teen van het beest.

De hagedis zelf is zondagmorgen vroeg door een voorbijgangster gevonden, op een plek waar de boswachter hem zaterdag niet zag. 'Het is een onhandelbaar ding, merkte ik toen ik hem mee nam in mijn auto. Er is vermoedelijk een stuk mee gesleept tot ze er genoeg van kregen', legt Buis uit.

Kapot kan iets altijd
Het kunstwerk werd donderdag onthuld door de kleindochter van de dichter, Noelle Gracy. De Goudse kunstenaar Henrique van Putten zei toen nog dat ze met sterke materialen had gewerkt. 'Hufterproof, maar als je iets kapot wil maken, kan dat altijd.'

De eigenaar van het gebied, de Groenalliantie, was juist zo blij met dit kunstwerk dat natuur en cultuur met elkaar verbindt, net zoals dat in veel van de poëzie van Leo Vroman gebeurt. Leuke bijkomstigheid was dat de kunstenares al een hagedis had bedacht, voor ze hoorde dat Vroman zijn kampjaren op Java goed was doorgekomen, mede dankzij de hagedis die hij cadeau kreeg. De dichter koesterde het dier, en prepareerde na diens dood de huid. Het kampdagboek waarin hij dit plakte, is nu te zien in het Natuurhistorische Museum in Rotterdam.

Zo werd de hagedis zondag teruggevonden

Verdwijnende hagedis

 Wandelaars op de plek waar het kunstwerk stond

Wandelaars op de plaats van de verdwenen hagedis

Tags: Goudse Achtergronden