Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

Rondje Singelpark is klaar (Goudse Achtergronden)

op . .

De initiatiefnemers werden gedecoreerd door wethouder Hilde Niezen

De initiatiefnemers van het park kregen een erepenning

Tegels eruit en bomen erin. Vier jaar lang  heeft Marc Meijer met behulp van betrokken bewoners gewerkt aan Het Singelpark Gouda.  Mensen kunnen nu een complete wandeling om de binnenstad maken door het groen. 'Het is een unieke wandeling geworden', vertelt Meijer trots.

Vier jaar geleden begon Meijer met zijn burgerinitiatief. 'Gouda heeft een unieke singelstructuur', legt hij uit. 'Die was ooit aangelegd als verdedigingslinie om de binnenstad heen. Op diverse plekken was er al veel groen in de binnenstad, maar die werden dan onderbroken door bijvoorbeeld een parkeerplaats of een pleintje.' Dat wilde Meijer veranderen. 

Bronzen erepenning
De nieuwe wandelroute is zondag opgeleverd en officieel in gebruik genomen. Voor het eerst konden mensen een volledige stadswandeling door het park maken. Wethouder Hilde Niezen bracht namens het college van de gemeente Gouda ook een bezoek aan het park en nam een verrassing mee: de bronzen penning van de stad voor de initiatiefnemers. 

Meijer en zijn medeorganisatoren zijn verguld met de erepenning. 'Het is een mooie erkenning voor het werk van het hele team', vertelt hij. 'Er is veel tijd en energie in gaan zitten in die vier jaar', zo blikt hij terug. 'Toch was het wel goed te doen omdat het een overzichtelijke tijdspanne was. Het moest echt in deze tijd gebeuren.'

Nieuwe groenstrook
De reacties zijn zondag dan ook bijna allemaal positief. De meeste mensen vinden het groen geweldig en lopen de route met veel plezier. Op verschillende plaatsen is de stad flink veranderd. Een van de belangrijkste blikvangers van het nieuwe Singelpark is de Houtmansgracht.

Houtmansgracht voor en na

Langs de Houtmansgracht liep een stoep met diverse parkeerplaatsen voor auto's, die moesten wijken voor bomen en planten. Tussen deze nieuwe groenstrook en de singel ligt het voetpad van het Singelpark. Naast lof is hierop ook de nodige kritiek van vooral fietsers, die nu nog maar erg weinig plek hebben.

Veel minder inkijk
Hoewel het merendeel van de aanwezigen blij is met het nieuwe groen in de stad, zijn er ook wel wat mensen die minder blij zijn met het Singelpark. Zo woont de familie De Bruijn in een van de woonboten langs de Houtmansgracht. 'Het ziet er mooi uit en we hebben nu veel minder inkijk', vertelt de bewoonster. 'Maar het nadeel van het bloemperk is wel dat wij de takken van de bodem niet meer weg kunnen halen. Ik kan de bagger nu niet meer kwijt. Er mocht wel ingesproken worden, maar eigenlijk hebben we niet veel te zeggen gehad. Het was al snel: we doen het toch zo.'

Echtpaar de Bruin van woonboot

En ook niet alle autobezitters zijn blij met het verlies aan parkeerplaatsen. Meijer kent de kritiek op het nieuwe park. 'De meeste reacties zijn erg leuk, maar het verlies aan parkeerplaatsen vinden sommige mensen wel vervelend', geeft Meijer toe. Toch zijn ook die mensen uiteindelijk omgegaan, zegt hij. 'Een parkeerplaats is toch vooral een individueel belang, terwijl extra groen, zeker met het oog op de klimaatverandering een collectief belang is.'

Kijk ook naar:
Het Singelpark is klaar

Tags: Goudse Achtergronden