Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

(GA) Wijkmobiliteitsplannen gaan door; motie van afkeuring Turfmarktdossier verworpen

op . .

Het Goudse college heeft donderdag in de kleine uurtjes een motie van afkeuring overleefd over het dossier Turfmarktkerk. Eerder op de woensdagavond waren eindelijk drie wijkmobiliteitsplannen en nota zwaar verkeer goedgekeurd, met 22 stemmen voor en tien tegen. Die stemverhouding was ook te zien bij de diverse verworpen amendementen van oppositiepartijen. De gespannen sfeer coalitie-oppositie, die de vorige raadsperiode kenmerkte, was weer helemaal terug. 
Motie van afkeuring haalt het niet
De avond begon met een ordevoorstel van Gouda Positief om de wijkmobiliteitsplannen nu niet te behandelen 'vanwege een vormfout'. Dat haalde het niet, net als voorstellen van de gezamenlijke oppositie om de behandeling uit te stellen 'tot er meer draagvlak is voor de plannen voor meer betaald parkeren' of dan ten minste 'de parkeerplannen er voorlopig uit te laten' tot er meer draagvlak is. 

Jan de Koning van Leefbaar Gouda wees vergeefs op een memo van de vorige wethouder, Hilde Niezen. Daarin beloofde ze pas voor uitbreiding van betaald parkeren te kiezen, na overleg met de bewoners. 'Dat is nog eens bevestigd in januari 2022'. 'Zo'n toezegging geldt toch niet voor de eeuwigheid?' vond Max de Groot (PvdA).

Voldoende participatie
Volgens het college en de voorstanders van het plan is er 'voldoende participatie geweest', doelend op onder meer de 19 insprekers uit de drie wijken die in maart hun zegje deden en een recent gehouden enquête. Al verdiende die laatste 'niet de schoonheidsprijs', gaf ook wethouder Michel Klijmij - van der Laan toe. 'Onze fractie houdt het gevoel dat naar de insprekers niet geluisterd is', verwoordde Rustem Çetin van GBG het gevoel van de pleiters voor verder uitstel

'Gereguleerd parken eruit halen, tast de plannen wezenlijk aan en we moeten nu iets doen aan de veel te hoge parkeerdruk in deze wijken' zei de wethouder. Hij beloofde dat hij in overleg blijft met de stad, over onder meer de tarieven. Die moeten volgens de PvdA 'minimaal zijn, dan stijgt vanzelf het draagvlak'.  

Bevoorrading supermarkt anders
Er kwam wel een aanpassing op de geplande bevoorradingsroute naar de supermarkt in Korte Akkeren. Op voorstel van het zojuist geïnstalleerde raadslid Bram Talman (D66) gaan gemeente en eigenaar praten over nog kortere vrachtwagens en een kortere route door de wijk. De wethouder vertrouwt 'er wel uit te komen met de eigenaar', die een van de insprekers was. Toen wist hij nog niet dat de supermarkt binnenkort in andere handen overgaat.
Bram Talman raadslid na 5 jaar burgerraadslid
Bram Talman na vijf jaar burgerraadslid eindelijk raadslid

Verder besloot de gemeenteraad twee veiligheidsmaatregelen naar voren te halen, die pas na 2028 zouden worden ingevoerd. Een heeft te maken met de recent ingevoerde schoolroutes, de ander gaat om snelheidsbeperkingen in de Wachtelstraat, Lazaruskade en Reigerstraat in Korte Akkeren, waar veel ongelukken gebeuren door hardrijders. Klijmij waarschuwde wel, dat beiden pas na 2025/2026 aan de beurt zijn.

KADER:
De drie wijkmobiliteitsplannen en de nota groot en zwaar vervoer zijn de eerste uitwerking van het VCP, een veelomvattend Verkeerscirculatieplan, dat in vier fases van vijf jaar wordt ingevoerd. Het plan leidt tot een groen, autoluw Gouda in 2042 met ruim baan voor voetgangers en langzaam verkeer. Tegen het eerste versie kwam zoveel veel verzet dat een herziening nodig was, na uitgebreide inbreng van de Gouwenaars. Deze is in 2021 aangenomen in de gemeenteraad. Lees ook: Hoe Gouda autoluw wordt

beraadslagingen tijdens schorsing
Beraadslagingen tijdens schorsing

Het was al bijna donderdag toen het heetste hangijzer vande Goudse politiek aan de beurt was: komt er een onderzoek in één of andere vorm naar de gang van zaken rond de sloop van de Turfmarktkerk in 2018? In de commissievergadering was al duidelijk dat de coalitiepartijen hier niets voor voelden. Alle voorstellen werden dan ook weggestemd. 'Jammer', vond Jan de Koning 'dit was het moment voor de betrokken wethouders om te laten zien dat ze niets te verbergen hebben'.

De 'weinig reflecterende reactie' van één van die wethouders, Thierry van Vugt, schoot de oppositie zo in het verkeerde keelgat, dat de VVD ter plekke een motie van afkeuring indiende. 'Ik schrik van zijn woorden' zei ook Jan de Koning. Hij en de andere voorstanders van een onderzoek geloven niet dat het college 'voldoende lessen heeft geleerd.'

De VVD-motie werd verworpen met tien stemmen voor, van GoPo, Gouda Vitaal, Leefbaar Gouda en de SGP. 'Er ligt er iets onder het tapijt, dat mogen we niet meer optillen', zei Jan de Laat van GoPo 'het wantrouwen blijft en er zal in deze raad altijd een Turfmarktsfeer hangen, als iets niet wordt onderzocht.'

Tags: Goudse Achtergronden