Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

(GA) Veel kritiek op enquête parkeren binnenstad: 'baggerpeiling'

op . .

Binnenstadbewoners met een parkeervergunning mogen kiezen hoe het parkeerbeleid er bij hen uit moet gaan zien: met bijbetaling in een parkeergarage, of (mogelijk) gratis verderop in de stad. De brief met de enquête is vrijdag 5 mei verstuurd en woensdag 10 mei sluit de inzendtermijn. Op de sociale media regent het kritiek: veel mensen hadden die brief niet moeten krijgen, andere kregen hem juist niet tot 'ik kreeg een brief maar heb niet eens een auto'. 'Ik denk dat er iets is misgegaan met de bestanden', reageert verantwoordelijk wethouder Klijmij - van der Laan online.
Parkeerplaatsen Lage Gouwe zijn vervangen door groen

Parkeren in de binnenstad is al jaren een heet hangijzer. 'Het is een stoelendans waarbij geen deelnemer afvalt, maar wel steeds meer stoelen verdwijnen,' aldus een bewoner. Volgens het in 2021 aangenomen Verkeerscirculatieplan (VCP) wordt de binnenstad op termijn autoluw. De uitwerking van dat VCP staat in een wijkmobiliteitsplan, waarover de gemeenteraad op 17 mei een besluit neemt.

Maar eerder zijn al aanpassingen nodig: onlangs zijn 28 parkeerplaatsen aan de Hoge en de Lage Gouwe 'tijdelijk' weggehaald, vanwege instortingsgevaar van de kademuren. De gemeente gaf geen alternatief voor de verdwenen plekken. Volgens de wethouder is de enquête het gevolg van de vele vragen hierover in de gemeenteraad.

Verkeerde zone en meerdere brieven

De enquête biedt naast parkeren op straat in de wijk zoals nu gebeurt twee alternatieven: met bijbetaling gebruik maken van de vlakbij gelegen Q-parkgarage aan het Bolwerk. Kosten: 99 euro, met nog onbekende korting van de gemeente. De tweede mogelijkheid is verder buiten het centrum parkeren aan de Vossenburchkade, mogelijk gratis. In beide opties is het aantal plaatsen beperkt.

Direct na versturen van de brief barstte de kritiek los van mensen die geen brief kregen en van veel andere die buiten de binnenstad parkeren en toch een brief kregen, vaak in twee- of drievoud. 'Brief dubbel ontvangen en ook wij zitten in zone 2, terwijl in de brief zone 1a staat.' Oud-raadslid Lenny Roelofs: 'Brieven gisteren (6 mei) ontvangen, deadline reageren 10 mei! Dat kan beter gemeente Gouda!' 'Wij hebben 'm ook gekregen... terwijl we niet eens een auto hebben', reageert Lennart Kemper.

'Bizarre peiling'

Ook de geboden keuzes krijgen het te verduren. 'Baggerpeiling in Gouda,' schrijft Joel Batenburg op het moment dat driekwart van de invullers heeft gekozen voor de huidige situatie. 'Duur parkeren in de binnenstad, ver weg of voor de deur? Gek hè, zo’n uitslag?' 'Bizarre peiling', noteert Johan Weeber, 'ze gaan je korting geven in die garage. Alleen weet de gemeente nog niet hoeveel. Maar of je toch alvast even wilt aangeven of je dat wilt.'

Dat ook niet-vergunninghouders de enquête op de gemeentesite kunnen invullen, meerdere keren zelfs, valt ook niet goed. 'De peiling heeft geen waarde want door iedereen in te vullen. Behandeling op 17 mei moet worden uitgesteld of zal volkomen aanfluiting zijn wanneer peiling wel wordt meegenomen', meent GeertV.

Iets misgegaan met bestanden

'Ik denk dat er iets mis is gegaan met de adressenbestanden', reageert verkeerswethouder Michel Klijmij-van der Laan (GroenLinks) online. 'De peiling moet helpen om inzicht te krijgen in de wensen van inwoners en de kosten die dat meebrengt, zoals de raad had gevraagd.' Vragen over wat er mis ging en hoe zwaar hij het resultaat laat meewegen, hoopt de wethouder dinsdag te beantwoorden.

Online hield hij zich op de vlakte. 'Dubbele stemmen zijn vervelend, maar het belangrijkste is wat mensen willen die iets anders dan op straat parkeren willen. Dus of het echt niet bruikbaar is ga ik snel bekijken.' Dat levert een reactie op van partijgenoot Léon van der Meij: 'Naast (drie)dubbel stemmen vergeet je de groep die blijkbaar geen uitnodiging heeft ontvangen. En de onbruikbare vraagstelling/vergelijking… Het is echt niet erg om soms te erkennen dat de poging goed was, maar de uitvoering onbruikbaar.'

Lees meer:
Veel kritiek op Goudse verkeersplannen: 'Groene Spookstad'
Parkeren in Gouda maakt veel tongen los
Besluit mobiliteitsplannen een maand uitgesteld

Tags: Goudse Achtergronden