Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

(GA) Miljoenenmisser Ecopark - afvalbrengstation tot december open

op . .

Een bouwstop en een miljoenenoverschrijding van het Ecopark: de gemeenteraad had dit allemaal eerder willen weten. Maar de verantwoordelijk wethouder Klijmij - Van der Laan wist er zelf ook pas laat van, zo vertelde hij tijdens de commissie bestuur over het Ecopark. De kritiek van de raadsleden was niet mals: hij had het eerder moeten weten. Klijmij ging door het stof. 'Het is enorm balen dat dit is gebeurd. Er is een aantal fouten gemaakt, daar wil ik niet voor weglopen.' Goed nieuws is dat de Gouwenaar tot 1 december met zijn grofvuil terecht kan op de Goudkade, al is het terrein nu in handen van Gouda Refractories.

Wethouder Michel Klijmij - van der Laan over Ecopark
Wethouder Klijmij - van der Laan
Waarom was pas zo laat bekend, dat het Ecopark op de Goudkade '2 à 3 miljoen' duurder wordt en dat de bouw stil ligt, onder meer door problemen met de fundering, vroeg de raad. Dat Klijmij zelf niet eerder door zijn ambtenaren was geïnformeerd, terwijl de problemen in het derde kwartaal vorig jaar begonnen, vond men geen excuus.

'De wethouder heeft de raad onvoldoende geïnformeerd', zei Jan de Laat (GoPo). 'Ook al is de bouw onder uw voorganger gestart, u had vinger aan de pols moeten houden en niet wijzen naar de ambtenaren.'  'U bent politiek verantwoordelijk verantwoordelijk', zei ook Harald Hooglander (SGP). 'Maar ik heb niet het idee dat u zich ook verantwoordelijk voelt', zei Peter van der Zwan (Gouda Vitaal).

Uniek project met poeren
Voor het Ecopark is een voor Gouda afwijkende bouwwijze gekozen, zonder heipalen maar met stalen poeren. Maar dat is volgens de wethouder niet het probleem: 'Uit meerdere onderzoeken blijkt dat deze elders beproefde methode gewoon kan.' Dat vier van de 64 poeren bewegen en daardoor geen stalen constructie kunnen dragen, komt mogelijk doordat het bouwterrein niet overal dezelfde belasting kan verdragen.

Intern onderzoek moet uitwijzen of dat voldoende is onderzocht. Klijmij wees op de 'complexe ontstaansgeschiedenis. Het project heeft bij diverse afdelingen gezeten en meerdere projectmanagers gekend. 'Dit gebeurt bij geen enkel andere project. Er zal ook stevig worden geëvalueerd, want ik had het eerder moeten weten, had het zelf ook eerder willen weten. Als ik het eerder had geweten had ik het direct aan de raad laten weten' zei Klijmij op 29 april in een gesprek met Gouwestad radio.  

Uitstel tot 1 december
De geplande opleveringsdatum is al lang voorbij en ook 1 mei is niet gehaald, de dag dat heet oude afvalbrengstation in andere handen over ging. Gelukkig biedt nieuwe eigenaar Gouda Refractories wat lucht: de Gouwenaar kan tot 1 december zijn grofvuil blijveen brengen.

En daarna? 'Dat hangt af van de oplossing die de gemeenteraad (na de zomer) kiest. De wethouder belooft voor die tijd verschillende scenario's met hun prijskaartje voor te leggen. 'Maar we zorgen ervoor dat het afval ook daarna nog steeds weggebracht of opgehaald kan worden', aldus Klijmij. 'Dit gebeurt nooit meer', belooft hij. Maar wat de gemeenteraad betreft, is het laatste woord hier nog niet over gezegd. 

Bouw Ecopark ligt stil: waar moet Gouds grofvuil na 1 mei naartoe?

Tags: Goudse Achtergronden