Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

(GA) Speeltoestellen en een lift: Gouda wordt steeds inclusiever

op . .

Zes speeltuinen worden toegankelijker voor kinderen met een handicap en er wordt vaart gemaakt met de lift(plannen) in het Stadhuis op de Markt. Dat zijn enkele punten uit de Lokale Inclusie Agenda (LIA) van de gemeente voor dit jaar. 'Ik ben heel trots op deze agenda, die we gemaakt hebben sámen met de mensen om wie het gaat', zegt wethouder Anna van Popering (sociaal domein).
Illustratie bij inclusie agenda | gemeente Gouda, Astrid Den Haan
Gemeente Gouda | Astrid Den Haan

 De agenda is de Goudse uitwerking van het in 2016 aangenomen VN-verdrag handicap. Uitgangspunt is dat niemand beperkt mag worden in wat Gouda te bieden heeft. Of het nu gaat om handicap, ziekte, achtergrond, geaardheid, of leeftijd of de hoeveel geld je hebt. 'Onbeperkt meedoen' is dan ook dee titelvan deze vorig jaar door de gemeenteraad aangenomen agenda. Ook is toen afgesproken tweemaal per jaar te rapporteren over de voortgang: dit is de eerste keer.

De gemeente heeft het afgelopen jaar gebruikt om de zichtbare en onzichtbare drempels in kaart te brengen en met oplossingen te komen. 'Als iemand in een rolstoel wil gaan sporten, is vaak een speciale rolstoel nodig. Die schaf je niet aan, zeker als je nog niet weet of de sport gaat bevallen', zegt Van Popering over zo'n onzichtbare drempel. 'Daarvoor heeft Sport.Gouda een uitleenbank met zulk materialen.'

Meer openbare toiletten en dito parkeerplaatsen  
Vijf speerpunten zijn er: naast het opvangen van de gevolgen van bodemdaling zijn dat verbetering van de toegankelijkheid van de winkelgebieden en die van openbare toiletten. 'Die zijn te vinden de Hoge Nood app.' De hoeveelheid parkeerplaatsen voor mensen met een handicap (GPA's) en de toegankelijkheid van speel- en sportplaatsen voor gehandicapte kinderen worden ook aangepast. 'Kinderen met een beperking kunnen nu te vaak niet meespelen'. 

Wat dat laatste betref: op zes speelplaatsen komt dit jaar een verbetering. Dat varieert van een extra speeltoestel (Klipperwerf, Boegwerf), een schommel (Zoutmanplein, Boegpad), een kabelaanopstap in het Groenhovenpark een trampolines in het Gloriantplantsoen. Met de bewoners van de IJssellaan wordt nog overlegd. Voor de oplossing van kleine knelpunten is 40.000 euro beschikbaar. 

Hellingbaan en regenboogstad
Voor het rolstoelvriendelijker maken van de stad, of het verbeteren van huizen zodat bewoners met problemen er langer kunnen blijven wonen, is 1,5 miljoen euro gereserveerd. Voor clubs en verenigingen die bijvoorbeeld een aangepast toilet willen, is een subsidiepot van 50.000 euro beschikbaar. 

De gemeente geeft zelf het goede voorbeeld door al haar gebouwen toegankelijker te maken. 'Op termijn een lift in het Museum Gouda, passend in het historische gebouw, maar ook een rolstoelhellingbaan bij de Goudse Waarden'. De wethouder krijgt daarbij hulp van een coördinator Toegankelijkheid.  Ook zijn belangrijke dagen als Keti Koti (afschaffing van de slavernij) en de Holocaustherdenking aan de herdenkings- en vieringskalender toegevoegd 'daar gaat inclusie ook over. En we blijven ook de komende vier jaar Regenboogstad.' 

Proefstembureau en pictogrammen
Dat het Gouda ernst is, blijkt ook uit het proefstembureau dat vlak voor de provinciale verkiezingen ingericht werd om mensen te leren stemmen en uit de publieksvriendelijke versie van de inclusie-agenda. 'Je kunt verder denken aan een vereenvoudigde stemwijzer met pictogrammen en de teksten op de website en publicaties in begrijpelijke taal.' 

In nauw overleg met de gebruikers
De gemeente heeft voor dit alles twee vaste adviseurs: de Goudse Cliëntenraad (GCR), die sinds 2015 adviseert over de uitvoering van de WMO, Jeugdwet en Participatiewet en de GASD, de Goudse Adviesraad Sociaal Domein, die meepraat over nieuw te vormen beleid. Maar ze krijgt ook tips van ervaringsdeskundigen van andere organisaties zoals de GAB, de Goudse Adviesraad voor mensen met een Beperking,  belangenbehartigers van senioren, Kernkracht of vertegenwoordigers van de Regenboogalliantie. 

Werk genoeg aan de winkel. 'Inclusie moet niet een lijstje zijn dat jaarlijks wordt afgevinkt - al doen we dat ook - maar echt onderdeel van ons DNA worden en dat gaat al heel goed', aldus een tevreden Anna van Popering 'want gewoon meeedoen is voor iedereen ontzettend belangrijk.'

Tags: Goudse Achtergronden