Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

Holocaust Herdenking op station Gouda

op . .

afbeelding.png
Foto JB Productions

Ook in Gouda een grote opkomst bij de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking.

Op 27 januari 1945 werd vernietigingskamp Auschwitz bevrijd en sinds 2005 vindt de herdenking hiervan jaarlijks plaats op de laatste zondag van de maand januari. In de stationshal van het station Gouda kwamen meer dan 200 belangstellenden bij elkaar om samen stil te staan bij de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog en om de slachtoffers van het nazi-geweld te herdenken.

Sprekers waren Lex van der Helm, voorzitter van Stichting Gouds Metaheerhuis die de bijeenkomst mede organiseerde. Burgemeester Pieter Verhoeve, stadsdichter Jeffrey van Geenen, Soesja Citroen, initiatiefnemer van het Stolpersteineproject in Gouda, rabbijn Marianne van Praag van de Liberaal Joodse Gemeente Den Haag spraken betekenisvolle woorden,

Roselina Toekoen, kinderburgemeester van Gouda, bijgestaan door Romy Seppenwoolde, kinderwethouder Jeugd en Welzijn, noemden de namen van de vermoorde Goudse familie Gomperts.

Sofia Dorosh die sinds vorig jaar na haar vlucht uit Oekraïne in Gouda woont, speelde twee prachtige muziekstukken op de stationspiano. Lea van Coeverden verzorgde de presentatie van de herdenking.