Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

GA: Goudse woonlasten stijgen in 2023 minder dan gepland: begroting aangenomen

op . .

begroting 2023 2026 aangenomen
De woonlasten voor Gouwenaars gaan volgend jaar 65 euro minder omhoog dan gepland, dankzij een breed gesteund amendement van de VVD. Dat bleek bij de behandeling van de meerjarenbegroting voor de jaren 2023 tot en met 2026, die ruime steun kreeg van de Goudse gemeenteraad (26 stemmen voor, 6 tegen). 'Het huishoudboekje is op orde' had wethouder Michiel Bunnik (financiën) al gezegd bij de presentatie van de begroting en daar ging de raad in mee.

Gouda is weliswaar gedaald, maar staat nog steeds in de top 25 van gemeenten met de hoogste woonlasten. Dat komt vooral door de rioolheffing en de OZB, de onroerend zaakbelasting die huiseigenaren en huurders jaarlijks betalen. Die posten zouden in 2023 elk met het inflatiepercentage van 2,3 procent moeten stijgen om kostendekkend te zijn, het streven van het stadsbestuur.

Tegelijkertijd maakte het stadsbestuur zich zorgen over deze woonlastenstijging. Ze liet de politieke beslissing om hier iets aan te doen over aan de gemeenteraad. Dat werd het amendement om de lasten structureel met 6 procent te verlagen en volgend jaar te bekijken of die lasten nog verder kunnen dalen. Dat komt aan bod tijdens de bespreking van het vijfjaarlijkse rioleringsplan.

'Afval scheiden loont'
De afvalstoffenheffing stijgt volgend jaar met 75,55 euro. 'Afval scheiden loont dus niet' zei Harold Hooglander van de SGP. Hij doelde op de belofte die in 2018 gedaan is bij invoering van het systeem van afval scheiden, dat de Gouwenaar hierdoor goedkoper uit zou zijn. Hij verwoordde daarmee een gevoel dat bij veel inwoners heerst.

Wethouder Michel Klijmij van der Laan (Groen Links) gaf toe dat de kreet 'niet helemaal goed' gekozen was, maar dat de Gouwenaar nog duurder uit zou zijn geweest zónder afvalscheiding. 'De kosten van afvalverwerking zijn overal fors gestegen en dankzij dit systeem zijn er tonnen minder restafval in de stad. Ik begrijp dat het lastig uit te leggen lijkt, maar het loont echt.'

Hondenbelasting blijft
Door de begroting goed te keuren, stemde de raad in met een verhoging van 2,3 procent van alle gemeentelijke heffingen; van het uitbaten van een terras, stageld voor een woonwagen, havengelden, marktgelden, de toeristenbelasting tot de hondenbelasting.

Een motie om die laatste af te schaffen, is een jaarlijks terugkerend ritueel in de Goudse politiek. Indiener was net als vorig jaar de lokale partij Gemeentebelangen Gouda. Door de toezegging van het college om in 2023 gezamenlijk alle Goudse lasten eens goed tegen het licht te houden, besloot de partij hem niet in stemming te brengen. Er zou ook geen meerderheid voor zijn geweest.

Goudse glazen werelderfgoed?
Door tijdgebrek werden zeker tien moties doorgeschoven naar een volgende raadsvergadering. Ondanks dat duurde 'de hoogmis van de lokale politiek ' zoals D66 fractieleider Evert Bobeldijk de algemene beschouwingen en begrotingsbehandeling op Twitter noemde, twee avonden.

Een motie die het wel haalde, betrof de schatten van de Sint-Janskerk. Op voorstel van de SGP wordt onderzocht of de Goudse Glazen en hun de 'cartons' (tekeningen van de glazen) en de altaarstukken kans maken op de Werelderfgoedlijst te komen van Unesco. Daar wordt een potje van 25.000 euro uit de Algemene Reserve voor vrij gemaakt.

Extra armoedesteun
'Volgend jaar mag de raad meepraten over de bestedingen van het winterplan.' beloofde de wethouder desgevraagd. Het college is dit jaar al met die extra armoedesteun begonnen: 1,7 miljoen euro van de algemene reserves gaat naar maatschappelijke instellingen met hoge energiekosten en 300.000 euro voor kansarme jongeren is inmiddels uitbetaald via de Rotterdampas. Dat is kortingskaart die Gouwenaars met een inkomen tot 130 % van de bijstandsnorm gratis krijgen, 

'Kan die steun volgend jaar niet worden uitgebreid tot inwoners met een inkomen van 140 procent' vroeg de PvdA bij monde van Max de Groot. Hij wil zo voorkomen dat de werkende groep armen groeit. Hij schat dat het om zo'n 1500 huishoudens gaat. Wethouder Rogier Tetteroo zegde een onderzoek toe, zodat een motie uitbleef.

Wethouder Bunnik beloofde volgende week met plannen te komen voor energiesteun aan het midden en kleinbedrijf. Die worden door het rijk pas volgend jaar gecompenseerd voor hoge energielasten en Gouda wil ook hen nu al helpen. Indachtig het motto 'we laten geen Gouwenaar in de kou staan'. 

Tags: Goudse Achtergronden