Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

Gouda ziet (nog) niets in wapenstok voor boa's

op . .

wapenstok OK
'Op dit moment is er geen directe aanleiding om de wapenstok bij onze boa’s in te zetten.' Dat geeft de gemeente als antwoord op de vraag of Gouda van plan is de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) een korte wapenstok mee te geven. Sinds juni mogen gemeenten een aanvraag hiervoor doen. Maar Gouda ziet daar op dit moment niets in, net als veel grote gemeenten zoals Alphen aan den Rijn, zo blijkt uit een peiling van het ANP.

Gouda heeft 18 boa's, die samen 23782 uur per jaar kunnen handhaven. Zij hebben de normale boa-bevoegdheden: ze mogen verdachten aanhouden, iemands identiteit controleren, processen-verbaal opmaken en boetes uitschrijven. De Goudse boa's hebben verder handboeien en zijn uitgerust met een bodycam. 'Uit de praktijk merken wij dat de effectiviteit van de bodycam groot is; er gaat een de-escalerend effect vanuit bij incidenten', zegt een woordvoerder van de gemeente.

In juni bepaalde minister Dilan Yesilgöz (Justitie) dat gemeenten een aanvraag kunnen starten bij de lokale driehoek (politie, justitie en burgemeester). De driehoek adviseert de minister, die uiteindelijk beslist. 'Op dit moment is er geen directe aanleiding om de wapenstok bij onze Boa's in te zetten', zegt de woordvoerder. De gemeente gaat wel praten met onder andere de poltie over het inzetten van de wapenstok. Mocht het ooit zover komen, dan worden de boa's eerst getraind voor ze met de stok op pad gaan.

Tags: Goudse Achtergronden