Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

Goudse overlastgevers naar andere plek: buurt nog steeds niet blij (GA)

op . .

Gouwe Huse aan de Voltaweg kant kleiner
Perceel gezien vanaf de Voltaweg
De Gouwe Huse, vijf tijdelijke woningen voor Goudse overlastgevers komen er, maar op een andere plek dan eerst bedacht. De nieuwe locatie is op de Voltaweg, aan de overkant van de vorige beoogde locatie aan de Tweede Moordrechtse Tiendeweg. 'We zijn nog steeds niet blij', reageert Remco Schoonderwoerd van het buurtcomité 2MTW, wat staat voor Tweede Moordrechtse Tiendeweg. Toch gaat het buurtcomité onder voorwaarden akkoord met de nieuwe plek.


Het hield de Goudse politiek vorig jaar danig bezig: het collegeplan om vijf huizen te bouwen voor overlastgevers, die nergens anders kunnen wonen. Deze Gouwe Huse moesten komen op een zogenoemde 'prikkelarme plek' aan de Tweede Moordrechtse Tiendeweg. Het plan stuitte op bezwaren vanuit de gemeenteraad, voetbalclub Donk en omwonenden, maar dat bracht het college niet op andere gedachten. Wel werd beloofd te blijven zoeken naar een alternatieve locatie.
 
Die is nu gevonden: een stuk grond tussen de woningen op 11a en 13 aan de overkant van het eerder aangewezen stuk natuurgebied waar nu pony’s lopen. Het grenst aan de achterkant aan de Voltaweg, op bedrijventerrein Gouwestroom. Door een rechtszaak was dit gebied vorig jaar niet in beeld. Voordeel van deze locatie is dat het al een bouwbestemming heeft.

Wethouders door het stof
In december vorig jaar moesten de betrokken wethouders diep door het stof vanwege de gebrekkige communicatie: het aanvankelijke voorstel kwam in de openbaarheid zonder dat de naaste buren waren ingelicht, ook nog eens vlak voor de zomervakantie. Dat beloofde het college een volgende keer anders te doen.

'Dat klopt', zegt Remco Schoonderwoerd van het buurtcomité, 'we zijn in een vroeg stadium betrokken bij het alternatief, dat ging dit keer heel constructief.' Hij beaamt dat de meerderheid van de buurt 'onder voorwaarden' akkoord gaat. 'Maar we zijn nog steeds niet blij dat de huizen in de buurt van onze straat komen. De angst voor overlast blijft bestaan.'

KADER
De Gouwe Huse, een variant op het Deense Skaeve Huse ('raar huis'), zijn voor mensen die niet gewoon tussen anderen kunnen wonen. Het idee erachter is dat een rustige plek, met toezicht van beheerders, overlast zal beperken. Het worden eenvoudige eenpersoonshuisjes (25 tot 35 vierkante meter), die bestaan uit een woon-/slaapkamer, een badkamer, een toilet en een keuken. Er komt ook een beheerderswoning voor de begeleiders van het Leger des Heils. De oorspronkelijke door Gouda gekozen plek houdt zijn natuurbestemming.

'Minst slechte plek' 
De buurt is er inmiddels van overtuigd, dat het nu aangewezen stuk grond 'op dit moment de minst slechte plek' is voor de voorziening: hier sneuvelt geen natuur en de plek is geschikt voor maximaal vijf woningen en een begeleidersunit. Voorwaarden heeft de buurt wel: de ingang moet aan de Voltaweg komen, op het bedrijventerrein. Zo blijft de smalle Tweede Moordrechtse Tiendeweg met veel fietsverkeer van en naar het voetbalveld, gevrijwaard van verder verkeer en is de bereikbaarheid voor hulpdiensten veel beter.

'Verder willen we dat de gemeente zich maximaal inspant voor de direct omwonenden die tegen dit plan zijn', zegt Schoonderwoerd, 'denk aan isolatie om geluidsoverlast te voorkomen of struiken en bomen om het perceel aan het zicht te onttrekken.' De gemeente heeft dit inmiddels toegezegd.

Niet verder zoeken
Op haar beurt stelt het stadsbestuur niet verder te zoeken naar een alternatief. Ze wijst nog op een financieel addertje onder het gras: het plan kan duurder uitvallen dan begroot 'omdat het om tijdelijke bewoning van tien jaar gaat'. Als de anderhalf miljoen euro van het Rijk niet voldoende is, komt het gemeentebestuur bij de gemeenteraad voor extra geld, zo schrijft ze in haar besluit.

Raad en omwonenden mogen de komende maanden meedenken over verdere invulling van de plannen via een participatietraject. Naast de al genoemde voorwaarden zijn er meer: de bewoners van de Tweede Moordrechtse Tiendeweg willen dat hun straat 30-kilometergebied wordt. En de voetbalvereniging wil haast achter het beloofde fietspad naar nieuwbouwwijk Westergouwe. Het nu voor de Gouwe Huse bestemde stuk grond was daar eerder voor in beeld.

Gouwe Huse perceel gezien vanaf TMTW
Perceel gezien vanaf de Tweede Moordrechtse Tiendeweg
Tegenstand is er dit keer van de ondernemersvereniging Gouwestroom, die zich eerder niet in de discussie mengde. 'Met hen zijn we in gesprek', zegt de gemeente. Wethouders Rogier Tetteroo (wonen, PvdA) en Anna van Popering (samenleving, CU) voeren die gesprekken.
 
De gemeente hoopt volgend jaar voorjaar met de bouw te kunnen beginnen. Dan kunnen de bewoners er voor de herfst van 2023 in.

lees ookVerzet tegen huizen voor overlastgevers in Oostpolder

Tags: Goudse Achtergronden