Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

Sportcolumn: afscheid

op . .

Afgelopen weekend namen drie topsporters afscheid. De wielrenners Alejandro Valverde (El Imbatido), Vicenzo Nibali (De Haai van Messina) en Philipe Gilbert (Phil) waren voor het laatst als profwielrenner te bewonderen. Valverde (42), Nibali (37) en Gilbert (36) vinden het mooi geweest en gaan met wielerpensioen.

Onlangs namen ook twee tennislegendes afscheid van de topsport. Roger Federer (41) en Serena Williams (41) hebben hun zeer goed gevulde prijzenkast voorgoed op slot gedaan. De successen bleven uit. Het is mooi geweest.
De carrière van Tom Dumoulin, een van de succesvolste Nederlandse wielrenners, raakte de laatste jaren door diverse oorzaken in het slop. De Vlinder van Maastricht besloot teleurgesteld, hoewel hij pas 31 jaar is, het in augustus met onmiddellijke ingang voor gezien te houden in het profcircuit.
Van teleurstelling was ook sprake bij schaatser Koen Verweij. Hij koos in 2018 voor een jaar sabbatical, maar stopte deze zomer toch definitief, omdat hij volgens zeggen niet meer de topsporter kon zijn die hij wilde.
Volleybalster Celeste Plak voelde zich na 10 jaar topvolleybal gesloopt en nam in de coronatijd ook een sabbatical, maar ging na een goed gesprek met een psychiater weer volleyballen en speelt weer in het Nederlands team.

De vraag hoe lang je door kunt gaan als topsporter is lastig te beantwoorden. De ene sport is fysieker dan de andere. Soms moet je noodgedwongen door ernstige blessures stoppen als topsporter. Zo kondigde de Fransman Franck Ribery (81 interlands) deze week aan wegens ernstige knieproblemen te stoppen als topvoetballer.

Maar je hebt ook topsporters waarvan je denkt: ‘wanneer gaat die eindelijk een keer stoppen’. Viervoudig Tourwinnaar Chris Froome (37) blijft stug doorfietsen hoewel de Brit geen deuk meer in een pakje boter fietst. Maar ja, je laat zo’n dik salaris van Israel-Premier Tech niet graag schieten.
En wat te denken van Zlatan Ibrahimovic die op zijn 41e gewoon nog actief is bij AC Milan.

Kortom, leeftijd speelt niet altijd een doorslaggevende rol. Tijdens het WK voetbal, dat volgende maand in Qatar begint, zou een ouwe knar als doelman Remko Pasveer op zijn 39e zo maar tussen de palen kunnen staan.


Gerrit Schinkel

Tags: Sportcolumn