Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

Sportcolumn: wat een sportweekend

op . .

Wat een sportweekend. Het begon zaterdagmorgen vroeg met de wegwedstrijd in Wollongong. Het wielerfenomeen Annemiek van Vleuten, die drie dagen daarvoor nog uitgeteld op het asfalt lag, presteerde het schier onmogelijke om ‘gewoon’ wereldkampioene te worden. Ik wens de jury dit jaar sterkte met de keuze van sportvrouw van het jaar.

Om bij fenomenen te blijven, zondagmorgen reed de Vlaming Remco Evenepoel soeverein naar de wereldtitel, een titel die voor velen niet onverwacht kwam, maar je moet het als 22-jarige toch maar even doen. De legendarische Eddy Merckx heeft in ‘De aerokogel van Schepdaal’ zijn opvolger gevonden. De Belgen verkeerden in een euforische stemming maar bij de Nederlandse mannenploeg was het een treurige aangelegenheid. Later op die dag was het bij het voetbal omgekeerd en kon Nederland lachen.

Naast het emotionele afscheid van tennisser Roger Federer, deed skiffeuse Karolien Florijn van zich spreken door als eerste Nederlandse vrouw wereldkampioene te worden. Eliud Kipchoge verpulverde zijn eigen wereldrecord op de marathon. De magische grens van twee uur komt steeds dichterbij.

In het Italiaanse Riccione wordt het WK Lifesaving gehouden. Leden van de Goudse Reddingsbrigade presteerden bij de Masters uitstekend. Hans te Hennepe en Robert van Dam werden in hun categorie wereldkampioen. Martijn Kuhn en Erik van Daalen behaalden een zilveren plak in hun categorie. En brons was er voor Ellis van Liempt en Margo Dona op het onderdeel boardrescue. En wie weet worden er bij de junioren en senioren door Team NL, met vijf GRB’ers in de gelederen, deze week nog meer prijzen gepakt.

Voor de Goudse voetbalsupporters was het wennen het afgelopen weekend. Ook voor de verslaggevers die nu allemaal ‘zaterdagdienst’ hebben. De ‘vuurdoop’ voor ONA is nog een week uitgesteld, maar Olympia en DONK debuteerden in het zaterdagvoetbal. De eerste driepunter voor DONK is binnen en Olympia koestert het ene puntje. De competitie is nog lang, maar je kunt de punten, gezien de versterkte degradatieregeling, maar alvast hebben zal menig trainer denken. Ik hoor zelfs de term degradatievoetbal vallen, maar om daar nu na één wedstrijdronde al van te spreken gaat me te ver.


Gerrit Schinkel

Tags: Sportcolumn