Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

GA: Keert kunstwerk Repelsteeltje terug in de stad?

op . .

spinnenwiel van Repelsteetlje reliëf
Ze liggen al meer dan tien jaar in de tuin van Nanda Boom en Pieter Verkaaik: de drie onderdelen van het Repelsteeltjereliëf dat ooit de gelijknamige kleuterschool sierde. De Groninger kunstenaar Anno Smith maakte het in de jaren vijftig voor de school in het Weidebloemkwartier en daar bleef het tot het gebouw -inmiddels buurthuis Margriet- in 2011 werd gesloopt voor renovatie van de wijk. Keert het reliëf ooit weer terug in de stad? 

Het tableau - de koning, het vlas en het spinnenwiel met de molenaarsdochter, die van vlas goud moest spinnen - zou na de vernieuwingen een nieuw plekje krijgen in de wijk, zo vertellen Nanda en Pieter. Tot die tijd mocht het bij hun in de tuin. Zo staat het ook in de wijkkrant van februari 2012; terugplaatsen zou gebeuren 'in samenspraak met de buurt en het bestuur van buurthuis Margriet'. 

Gemeente Gouda schonk werk aan bewoners
Het wijkteam wijst naar de gemeente, maar die heeft geen gegevens paraat en de ambtenaren uit 2011 werken er niet meer. Gelukkig hebben Nanda en Pieter de brief bewaard, waarin de gemeente het reliëf aan de bewoners schenkt en hen succes wenst met de herplaatsing. Er staat ook nog in dat ze geen bijdrage levert 'aan eventuele kosten voor verwijdering en/of opslag'.  

Wellicht kan corporatie Woonpartners iets doen, die is eigenaar van de huizen in het Weidebloemkwartier. Bij een ander renovatieproject, in Oosterwei, is deze verhuurder op zoek naar restauratiegelden om een mozaiëkkunstwerk van Cor Dam voor de voormalige Anne Frank School terug te plaatsen. Woonpartners reageert in eerste instantie welwillend, maar zegt niet te weten waar het reliëf is.
De koning  van het reliëf

Dat is snel opgehelderd, net als het antwoord van de woningcorporatie dat 'terugplaatsing in het Weidebloemkwartier geen optie is. We zijn nog steeds bereid om mee te denken over een oplossing, maar zoals eerder geschreven ‘op verzoek van de gemeente’ omdat dit onze samenwerkingspartner is', schrijft Christ'l Oosters namens Woonpartners. 

Welwillendheid in woorden, nu rest de vraag wie er in actie komt. Los daarvan heeft het tableau een opknapbeurt nodig. Zoals de gemeente onlangs in de kwestie van de bronzen kikkers in Bloemendaal liet weten 'is daar op dit moment geeen budget voor'. Het drieluik zal vermoedelijk nog wel even bij Nanda en Pieter in de tuin liggen. 

Kader:
De Groninger gevelversierser. Anno Ferdinand (Anno) Smith (7 april 1915 - 14 januari 1990) begon zijn kunstenaarschap als pottenbakker. Na een studiereis door Italië ging Smith zich toeleggen op het maken van steenreliëfs en geveldecoraties, vooral in de provincie Groningen. Na de oorlog gold bij nieuwbouwprojecten de 'procentsregeling': 1,5 procent van de nieuwbouwsom moest worden besteed aan kunst. Gouda heeft naast Repelsteeltje nog twee werken van Smith: Pinkeltje op BSO Quadrant in de Kempenaerstraat en gymzaal B aan de Willem de Zwijgerlaan, allebei in Noord.
Gymzaal en Pinkeltje (rechts)
Gymzaal en Pinkeltje (rechts) | uit Anno Smith, keramist - de grote gevelversierder
 

 

Tags: Goudse Achtergronden