Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

Jarig Gouda trakteert op ijs: 750 jaar stadsrechten

op . .

Met de knal van een confettikanon, gevolgd door gratis ijs voor iedereen, vierde Gouda dinsdag dat het precies 750 jaar stadsrechten heeft. Giganten Graaf Floris V en Jacoba van Beieren waren bij feest op de Markt, samen met tientallen jarige Gouwenaars tussen de één en 80 jaar.

Ondanks de hitte was het gezellig druk op de Markt, waar een gelegenheidsorkest van twee Goudse harmonieën voor sfeer zorgde. Muzikanten van de Stedelijke Harmonie Caecilia en De Pionier speelden het feestlied 'Gouda gaat nooit voorbij', dat iedereen met een beetje hulp kon meezingen.

tekst Gouda gaat nooit voorbij
Tekst 'Gouda gaat nooit voorbij'

Voor zo'n veertig jarige Gouwenaars was er een feestmuts en een speciaal plekje waar ze de komst van de giganten goed konden zien. Graaf Floris, die op 19 juli 1272 de stadsrechten aan de stad gaf, had voor de gelegenheid een latere beroemde inwoonster van de stad meegenomen, Jacoba van Beieren.

Gouda750: muzikanten op de Markt en Jacoba van Beieren
Het gelegenheidsorkest met in de verte Jacoba van Beieren

De graaf liet zijn maker Evert Jossemanders (die de gigant maakte en hier bedient) een oorkonde voorlezen en 'graveerde' hem toen met een zwaard: 'Ik ben geen ridder, anders zou ik hem tot ridder slaan'.

Gouda 750: Verhoeve onder toeziend oog kinderwethouder Milou gegraveerd
Burgemeester Verhoeve onder toeziend oog kinderwethouder Milou 'gegraveerd'

Burgemeester Verhoeve sprak zijn 'veelkleurige stad' kort toe en nam ruim de tijd voor de jarigen, onder wie de 1-jarige Diede, die alles afwachtend onderging.

Gouda 750: Diede (1) jongste jarige
Diede werd precies vandaag 1 jaar

Een cadeautje was er ook voor de stad: een videocompilatie van alle feestelijkheden tot nu toe. De stad is al sinds 12 april in feeststemming, toen koning Willem-Alexander de tentoonstelling 'Beleef het wonder van Gouda' kwam openen.



Gouda 750: Confetti @ jacqueline jansen gemeente gouda
@Jacqueline Jansen, gemeente Gouda
De knal van confetti kanon kwam nog vrij onverwacht, het startsein voor de Goudse ijsboeren om aan het scheppen te slaan. Naast Antonio -wie kent hem niet- waren ook David Gelato's en Fraciolato (Haastrecht) present.

Gouda 750: Opa Antonio was een van de ijsuitdelers
'Opa' Antonio, iedere Gouwenaar kent hem

Terwijl er gesmikkeld werd op het plein (en soms een beetje gemopperd op voordringers bij de wachtrijen) vertrok de feestbus van Arriva met gekoelde gebakjes om ook de verzorgingshuizen en instellingen te trakteren. 


Gouda 750: Baaijens en zoon eten ijs
IJs voor de 80-jarige meneer Baaijens -op de stad na- de oudste jarige en zoon

De stad is hier mee niet uitgefeest: tot 17 september zijn er nog volop activiteiten.

Lees ook:
'Het wonder van Gouda': alleen in de Sintjanskerk overleven altaarstukken de Beeldenstorm
Greep uit de talloze Gouda750 activiteiten

Tags: Goudse Achtergronden Gouda750