Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

Vanaf nu muzikaal wachten op station Gouda

op . .

stationspiano bespeeld
Met een zwierig pianostuk van Diabelli door burgemeester Pieter Verhoeve en zijn voorganger Jan Hein Boone is de Goudse stationspiano in gebruik genomen. Daarna volgde een estafette van pianoklanken door voorbijgangers: de een speelde het Gouda 750-lied, de volgende the Pianoman van Billy Joe, terwijl de 13-jarige Sophia, een pianotalent uit Oekraïne, het publiek versteld deed staan van haar virtuoze klanken. H
et is de 23-ste piano op een NS-station, de eerste in het Groene Hart en alweer een cadeautje voor de 750-jarige stad. 

Het is een jaar geleden dat stadgenoot Bram Talman zich op Twitter afvroeg, waarom Gouda geen stationspiano heeft. De tweet van Bram was voor Mea Hiskes en Monique Muizelaar het sein om in actie te komen. Ze wilden met de piano Gouda in het feestjaar nog leuker maken. De dames staan in Gouda bekend om hun doortastendheid, zodat het niet lang duurde tot de NS, de aangeschreven fondsen en Cox pianoservice over de brug kwamen.

Kwaliteitspiano
'Wij moesten eerst even te rade gaan bij Tilburg', zegt Margriet Zegel, stationsmanager van de NS. Dat is één van de stations waar de piano niet achter slot en grendel gaat, maar bespeelbaar blijft zolang het station open is, net als in Gouda. De ervaringen waren daar goed, zodat NS het plan omarmde. Voor de zekerheid heeft Cox de geleverde piano hufterproof gemaakt en aan de stationsvloer genageld.

Aanvankelijk dachten de initiatiefneemsters aan een tweedehands piano 'via Marktplaats', maar dat was gerekend buiten Rick Cox. Die ging voor kwaliteit. Zijn firma zorgt komend jaar ook voor het onderhoud. 'En dan gaan we volgend jaar weer op pad voor meer geld voor onderhoud in de jaren daarna', lacht de altijd optimistische Mea Hiskes. 

De benodigde 7.000 euro komt van diverse fondsen 'al deed niet iedereen mee die we aanschreven', zegt Monique Muizelaar. Voor dat geld kon de piano ook nog met kaasmotief beschilderd worden door de Goudse Kunstenaar Suzan Schuttelaar en haar leerlingen van Cultuurhuis Garenspinnerij. Gulle gevers waren onder meer: Goudapot, Gouda750, Prorail, Cultuurhuis Garenspinnerij, Stichting Het Oude Mannenhuys. 


Tags: Goudse Achtergronden Gouda750