Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

Vijf vragen over Keti Koti in Gouda

op . .

Libertum KetiKoti banner 2022
Gouda gaat meer herdenken en vieren. Keti Koti op 1 juli vormt de aftrap van een uitgebreide herdenkingskalender die is opgenomen in het nieuwe coalitieakkoord ‘Geef Gouda door’. ‘We vieren dit jaar 750 jaar stadsrechten met als thema ‘Geef Gouda door. Ons doel is Gouda niet alleen mooier en leuker door te geven, maar vooral ook socialer en inclusiever’, zegt Sigfried Janzing van Libertum, dat het evenement organiseert samen met het Anti Discriminatie Platform en de gemeente Gouda.

Wat is Keti Koti?
‘Het is een van oorsprong Surinaamse feestdag op 1 juli. Op die dag in 1863 is de koloniale slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen afgeschaft. Het betekent ‘ketenen verbroken’. Sinds 1955 is het een officiële feestdag in Suriname. Het heet de dag der vrijheden en dat sluit aan bij de missie vrijheid van Libertum (het vroegere Verzetsmuseum Zuid-Holland- red).’

Wat heeft dit met Gouda te maken
Sinds de millenniumwisseling wordt op steeds meer plaatsen in Nederland Keti Koti gevierd. Met een nationale herdenking bij het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Amsterdamse Oosterpark. Er ligt een verzoek om van 1 juli ook in Nederland een nationale feestdag te maken. Janzing: ‘Ik ben daar een voorstander van. Er zijn overal discussies gaande, maatschappelijk, wetenschappelijk en op niveau van geschiedschrijving. Daarbij kun je je afvragen of na de afschaffing van de slavernij ook een mentale verandering is doorgezet, dat willen we onderzoeken.’

In Gouda wonen amper duizend mensen met Surinaamse roots?
Gouda is onderdeel van de maatschappij en van die brede discussie. Het feit dat de herdenking vragen oproept, geeft al aan hoe belangrijk het thema is voor de stad, om hierover te praten met voor- en tegenstanders. 
We buigen ons over de vraag waarom Keti Koti zo’n belangrijke dag is voor de zwarte gemeenschap in Nederland. En hoe de geschiedenis van slavernij en kolonialisme kan worden doorgegeven in het Goudse onderwijs?

Komen er ook excuses en gaan die ook naar de nakomelingen van tot slaaf gemaakten uit bijvoorbeeld Nederlands Indië?
‘De Keti Koti viering is nadrukkelijk onderdeel van een uitgebreidere kalender; van Holocaust, Wereldvluchtelingendag, de Dag tegen het Racisme. Niet vanwege excuses maar om ons bewust te maken. Dit is een aanzet om ook over de slavernij in de Oost te hebben. We hebben hier de gebroeders De Houtman. Cornelis de Houtman was de eerste die in 1595 slaven naar de Oost vervoerde. Gouda zou een scharnierpunt kunnen zijn om de herdenking verder te verleggen naar de Oost.

Maar het gaat ook over de moderne slavernij, waar wij onderdeel van zijn, bijvoorbeeld door onze mobiele telefoon en de accu's van onze elektrische auto's. Daar zit kobalt in, en in de kobaltmijnen heersen kinderarbeid en slavernij. Net als bij het maken van kleding en chocolade. Daar zijn we ons meestal niet van bewust.’

‘We gaan breed herdenken, Oost, West, heden, verleden toekomst, om bewust te worden en niet om de stad te pijnigen. En het Houtmansplantsoen moet ook gewoon blijven, als symbool van ons verleden. Daar kunnen we discussies voeren over eensgezindheid verdraagzaamheid saamhorigheid.

Wat gebeurt er op 1 juli in Gouda?
'De middag opent met een terugblik op dat koloniale tijdperk. Hoe moderne slavernij er uitziet, maakt Tony de Film, de documentaire over Tony Chocolonely, duidelijk. Dat bewustzijn is precies wat we in Gouda willen creëren. Gelukkig zijn er alternatieven zo bewijzen de Wereldwinkel en The Melting Shop in de minimarkt. We besluiten met de Droominee, die de Goudse Keti Koti samenvat in spoken word, en toosten met eerlijke appelsap en cider op de afschaffing van de Nederlandse slavernij op 1 juli 1863!'

Keti Koti, Chocoladefabriek, 1 juli 2022. Het programma start om 15.15 uur, de minimarkt met informatie over fairtrade/slaafvrije producten begint om 15.30 uur.
Aanmelden via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Tags: Goudse Achtergronden