Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

Elfde Goudse autobrand verwoest ook schutting en nachtrust

op . .

'Er werd aangebeld en ik zag dat het 3.20 uur was. Voor ik kon opstaan werd er weer gebeld, nu heel lang. De straat stond vol buren die ons vertelden dat er naast ons huis een auto in brand stond. Ik zag dat de vlammen al ver boven de schutting kwamen.' De moeder van het gezin kan er nog niet over uit. Ze woont met man en vijf kinderen sinds kort op de hoek van de Windmolenerf in de Goudse wijk Goverwelle. Daar brandde in de nacht van donderdag op vrijdag één auto uit en raakten twee andere beschadigd. Ook ging een deel van hun schutting in vlammen op.

brand 11 Windmolenerf Goverwelle

De familie verliet meteen het huis, uit angst dat de brand over zou slaan. De opluchting, dat dat niet gebeurde, is nog steeds groot. 'We hebben daarna geen oog meer dichtgedaan. Ik denk dat de drie oudsten nu op school zitten te slapen', zegt ze met een klein lachje. Ze wil niet met naam genoemd worden of op de foto, maar vertelt graag haar ervaringen aan Omroep West. Ze roemt de snelheid waarmee de brandweer aankwam en het vuur bestreed.

Ze had van tevoren geen angst gehad voor een incident als dit: de familie woont hier nog maar twee maanden en had weinig meegekregen van de eerdere autobranden in de stad. Dit was de elfde autobrand dit jaar. 'Dat is niet extreem in vergelijking met andere steden' zei burgemeester Pieter Verhoeve eerder deze week 'maar elke brand is er één teveel'.

lees ook Vijf extra camera's in strijd tegen autobranden (GA) 

Kaartje politie na 10 branden

Nummer 11 ligt ergens onder 3

Eind volgende week komen er op vijf strategische doorgangsroutes camera's om bewegingen van eventuele verdachten door de stad te kunnen reconstrueren. Vooral ten zuiden van het spoor, waar de meeste branden plaatsvonden, ook deze laatste. Eén camera is voorzien op de Wissel, een straat op een steenworp afstand van het Wingerderf waar de elfde brand was. Had die voorkomen kunnen worden, als die camera er al had gehangen? 'Dat is een wat-als vraag, waar ik me niet aan ga branden', aldus politiewoordvoerder Steven van Santen.

In de gemeenteraad gaf de politie woensdag een overzicht van het aantal branden in Gouda door de jaren heen. Daarin vallen twee pieken op die volgens teamchef Peter Wijnen een heel ander beeld bieden dan de over stad en tijd verspreide branden van nu: 'De piek van mei 2019, toen er zo'n dertig auto's in korte tijd in vlammen opgingen, had te maken met verveling.' Hiervoor zijn uiteindelijk enkele jongeren opgepakt en bestraft.

Overzicht politie branden in Gouda sinds 2017

'De piek in januari 2021 had te maken met de invoering van de avondklok, één van de coronamaatregelen. Landelijk was hetzelfde beeld te zien: ook daar ging het om vandalisme .' De gemeente greep toen naar zwaardere middelen als buurtsurveillance en het nog zwaardere preventief fouilleren. 'Daar is het nu te vroeg voor', aldus burgemeester Pieter Verhoeve.

De burgervader en de teamchef tonen begrip voor het gevoel van onrust en onveiligheid die elke brand teweeg brengt. Toch roepen zij met verwijzing naar de cijfers op de zaken in perspectief te zien. 'We zijn volop bezig met onderzoek', aldus Wijnen, 'het is een uitdaging verdachten te vinden, als het gaat over sporen, getuigen, camerabeelden. Bewijsmateriaal is letterlijk en figuurlijk verbrand en de kans op vingerafdrukken is bijna nul. Wij blijven onderzoeken en vurig hoop houden dat al die dingen tot verdachten gaan leiden.'

Voor de familie in Goverwelle, die zelf geen auto bezit, is de vraag vooral: 'Wie gaat de deels verkoolde schutting repareren en betalen?'
detail verkoolde schutting

Tags: Goudse Achtergronden