Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

Goudse hulp aan Oekraïners (GA)

op . .

Van voedsel inzamelen tot vluchtelingen in je huis nemen: ook in Gouda komen mensen in actie om het door oorlog geraakte Oekraïne en haar inwoners te helpen. Een (onvolledig) overzicht:

Ze hadden zich net een dag ingeschreven om vluchtelingen op te vangen, toen er al een telefoontje binnenkwam bij Els van der Naalt en oud-raadslid Johan Weeber uit Gouda. 'Iemand ging vijf mensen ophalen uit Oekraïne en had plek voor de huisvesting van drie zussen, maar voor oma en een kleinzoon was er geen ruimte', vertelt Weeber. 'In de loop van de dag hebben we contact met ze gehad en uiteindelijk zijn ze gekomen.'

'De zolder staat leeg sinds de kinderen het huis uit zijn, we zijn empty-nesters, zegt Weeber. Het Goudse tweetal is oversoeld met spullen, toen ze lieten weten kleding en schoeisel nodig te hebben. 'Omda had alleen haar sloffen aan, verder hadden ze niets bij zich.
spullen voor de vluchtelingen

https://twitter.com/i/status/1499813292453285890

Communiceren doen ze via Google translate. 'Dat is heel arbeidsintensief', zegt Van der Naalt. 'Soms moeten we erg lachen omdat iets verkeerd wordt vertaald. Maar het gaat heel goed.' Een deel van de familie is nog in Oekraïne. 'Via YouTube kan oma kijken naar een tv-station daar en daar wordt ze echt heel verdrietig van. En terecht, want je ziet de meest verschrikkelijk beelden', zegt Weeber.

Blauw-gele sokken voor Oekraïne
In de Goudse modezaak Jambelles op de Markt worden sokken verkocht waarvan er één geel en één blauw is, net als de Oekraïense vlag. 'We hebben in ons assortiment gekeken en deze sokken worden normaal gesproken heel goed verkocht', zegt Etienne van Jambelles. 'Maar dan niet één blauwe en één gele en zodoende kwamen we op het idee om een gele en een blauwe sok te combineren.' De opbrengst van elk verkocht paar gaat in zijn geheel naar giro555 van de samenwerkenden hulporganisaties. De actie is vrijdag begonnen en loopt goed, zowel in de winkel als online.
blauwgele sokken 'Oekraïens'

Inzameling Poolse winkel
'Er zijn al vier transporten vertrokken naar Polen', zei Ania Tula zaterdagmorgen in het radioprogramma Wie Kent Gouda. De eigenaresse van de Poolse winkel Sklep Babuni aan de Nieuwehaven begon afgelopen maandag met inzamelen van alles wat een van huis en haard verdreven mens nodig kan hebben. 'Aan kleding heb ik momenteel genoeg', zei Ania, die zaterdag vroeg om schoppen, zaklantaarns, kinderbedjes en -badjes.

Ze houdt nauw contact met Polen, van waaruit de ingezamelde spullen over OekraÏne worden verdeeld. 'Per dag verandert de lijst'', zei Ania, die dat bijhoudt op haar facebookpagina  facebook.com/sklepbabuni.gouda. Vandaag, maandag, zijn dat bijvoorbeeld verzorgingsproducten, medicijnen, maar ook conserven, soep in blik en voedsel voor huisdieren. Ze gaat in elk geval door met inzamelen tot 10 maart.

sklep babuni: polen zamelt in voor Oekraïne

Drie inzamelpunten PKN-actie 
Gemeentelid Theo Schipper van de PKN-kerk de Oostpoort in Goverwelle doet zaken met Oekraïne en wist zijn mede-kerkleden te bewegen tot een inzameling van voedsel, shampoo, tandpasta, paracetamol, zaklampen en power banks  'essentieel om met elkaar in contact te blijven' en nog veel meer. De actie duurt tot en met 11 maat en de hele lijst is te vinden op de website van de kerk http://www.oostpoort.net/pages/nieuws/agenda.php en op de Facebookpagina van Jodan Boys facebook.com/JodanBoys.

Behalve bij de Blokkerlocatie kan worden ingeleverd bij de Jumbo in Bloemendaal, op winkelopeningstijden, en van 9.00 tot 21.00 bij Kruim in de Chocoldafabriek. 'Fijn om ook hier wat te kunnen doen: al is het klein, het is ook betekenisvol voor mensen zelf.' zei dominee Gerben Roest bij Gouwestad. Niet alleen particulieren doen mee, ook Gouda Onderneemt, supermarkten en restaurants dragen hun steentje bij.

Of er net als in Waddinxveen waar vorige week 58 vluchtelingen arriveerden, ook Oekraïners naa Gouda komen, kon de de dominee nog niet zeggen. Wel vraagt hij de gemeenschap na te denken of ze bereid zijn tot opvang. 'We zullen natuurlijk grote opvangplaatsen krijgen, maar het is een reële vraag aan ieder mens: heb ik plek'. 

inzameling Kerk met behulp van Jodan Boys

Ken jij een actie die je graag met Gouwenaars wilt delen? Mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Tags: Goudse Achtergronden