Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

Flitsbezorger stapt naar de rechter: 'ongehoord dat gemeente zich zo opstelt' (GA)

op . .

NieuweHaven
Flitsbezorger Flink stapt donderdag naar de rechter, om aan de Nieuwehaven 197 in Gouda met een bezorgdienst te kunnen beginnen. Woordvoerder Stefan de Bruijn noemt het 'ongehoord' dat de gemeenteraad daar vorige week een stokje voor stak. 'Dat een gemeente zich zo opstelt ten opzichte van een nieuwe sector en een nieuw bedrijf dat zich in een gemeente wil vestigen, zonder dat er ook maar een klacht aan ten grondslag ligt. Ook vanuit Gouda is er veel vraag naar onze dienstverlening. Wij staan klaar om ook in Gouda van start te gaan.'

De gemeenteraad nam vorige week in het bestemmingsplan op dat flitsbezorging vanuit 'Dark Stores', afgeplakte voorraadmagazijnen, geen detailhandel is. Detailhandel is een activiteit die wél mag in het pand, waar de voorbereidingen voor de opening op maandag 28 in volle gang zijn. Die bepaling is voor een jaar, om te kunnen bekijken waar zo'n bezorgdienst wel zou passen.

In elk geval niet in woon- en winkelgebieden, zo vindt het stadsbestuur én een meerderheid van de gemeenteraad. 'Een distributiemagazijn is niet gericht op klanten, heeft een gesloten uitstraling, draagt niet bij aan een levendige winkelstraat', zo zei wethouder Thierry van Vugt (binnenstad). Het stadsbestuur wil zo de problemen vóór zijn die in andere steden spelen. Niet alle politieke partijen gingen daarin mee: Jan de Koning van Gemeente Belangen Gouda wees er fijntjes op dat zo'n ongebruikelijk middel als dit voorbereidingsbesluit de stad een hoop ellende heeft bezorgd. (Dat ging toen over de Turfmarktkerk).  

'Gouda moet zich aan de wet houden'
Om de woorden kracht bij te zetten, stuurde de Omgevingsdienst eerder deze week een aangetekende brief aan de flitsbezorger, met een voorwaardelijke boete van 50.000 euro. Die hoeft pas betaald te worden, als het magazijn ook echt open gaat. 'De onderbouwing van de gemeente is juridisch onjuist', zegt de woordvoerder 'en ook Gouda moet zich aan de wet- en regelgeving houden, daarom gaan we morgen naar de rechter.'

De Bruijn wijst er op dat Flink altijd zorgvuldig bekijkt of ze zich ergens mag vestigen volgens het bestemmingsplan. 'Dat was het geval bij deze locatie en op 1 februari hebben wij ons hier gevestigd. In een gesprek enkele weken geleden met twee wethouders en ambtelijke ondersteuning hebben we onze plannen toegelicht.' 'Wij betreuren het zeer dat het College van Burgemeester en Wethouders van Gouda zich zo negatief opstelt. Men kiest voor disproportionele maatregelen en lijkt ook volstrekt niet geïnteresseerd in de maatregelen die Flink al heeft genomen om overlast en klachten te voorkomen. 

De buurt is er niet gerust op. Zij kwamen in het geweer omdat ze geluidsoverlast vrezen van de op straat rondhangende bezorgers en gevolgen voor de verkeersveiligheid op de toch al drukke Nieuwehaven. Ze boden de raad een petitie van enkele honderden handtekeningen aan onder meer van Syl Grootveld die woont en werkt in de straat: 'Het betekent veel meer vrachtverkeer, 24/7 lossen en nog meer verkeersonveiligheid van racende e-bikes'. 

 

 



Tags: Goudse Achtergronden