Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

Dit jaar (nog) geen flitsbezorgers in Gouda (GA)

op . .

NieuweHaven
Gouda steekt een stokje voor de komst van flitsbezorger Flink en andere 'dark stores', veelal dichtgeplakte magazijnen van waaruit supersnel boodschappen worden bezorgd. De gemeenteraad nam een zogenoemd voorbereidingsbesluit aan, een vrij ongebruikelijk middel, waardoor het komend jaar dergelijke distributiemagazijnen geweerd kunnen worden. Dat gebeurde in het geheim om de keten voor te zijn die zich wilde vestigen op de Nieuwehaven. 'We zijn heel blij', zegt Syl Grootveld van de bewonersgroep die zich verzet tegen de komst van boodschappenmagazijnen.

'Wij zijn ongerust, omdat men in andere steden al grote overlast ondervindt van flitsbezorgers', zegt Grootveld. Zij woont al bijna 22 jaar in de Nieuwehaven woont, boven haar winkel Kachelaer. De straat wordt binnenkort heringericht en zij ijvert met medebewoners voor het veiliger maken van de Nieuwehaven. Daar past flitsbezorging niet in: 'Het betekent veel meer vrachtverkeer, 24/7 lossen, een groot aantal bezorgfietsers die op straat rondhangen, dus geluidsoverlast en nog meer verkeersonveiligheid, want er wordt gescheurd met die elektrische fietsen, het moet snel bezorgd.' Ze bood de gemeenteraad honderden handtekeningen aan alleen al uit haar straat.

Ze vond de raad en het college aan haar zijde. 'Dit soort distributeurs is niet gericht op klanten, heeft een gesloten uitstraling, draagt niet bij aan levendige winkelstraat', zo oordeelde ook wethouder Thierry van Vugt (binnenstad). Om dezelfde reden is de gemeente ook tegen woningen in winkelpanden. De raad nam daarna een motie aan om flitsbezorgers te weren. Alleen de VVD en Gouda Positief waren tegen.

Niet tegen flitsbezorgers, maar wel hier
Door het nu genomen besluit - een aanscherping zeg maar - staat voor een jaar zwart op wit dat 'dark stores' geen detailhandel zijn. Wethouder Tetteroo (ruimtelijke ordening) is tevreden: 'Dit besluit geeft ons de tijd om te onderzoeken op welke locaties en onder welke randvoorwaarden flitssupermarkten met 'dark stores' in de stad wel kunnen worden toegestaan.' Niet alle partijen zitten daarop te wachten. 'Het is toch te gek voor woorden, dat iemand die om 12 uur 's avonds trek heeft in een banaan, die binnen tien minuten krijgt thuisbezorgd', zei Corina Kerkmans (Partij voor de Dieren).

Net als het stadsbestuur zijn de bewoners in winkelgebieden niet tegen de flitsbezorgers zelf, maar wel in winkelstraten en woongebieden. 'Zet ze maar op de bedrijventerreinen buiten de binnenstad', zegt Grootveld, 'daar veroorzaken ze veel minder overlast.' De herinrichting van haar straat verloopt toch al moeizaam: er zijn tegengestelde belangen waar het gaat om de kap van bomen. Daarnaast werkt Gouda aan een autoluwe binnenstad, die vooralsnog meer verkeershinder op de Nieuwehaven lijkt te gaan betekenen. Grootveld heeft één slag gewonnen, maar nog genoeg te doen.

Tags: Goudse Achtergronden