Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

Ook bestaande Goudse huizen krijgen zelfbewoningsplicht (GA)

op . .

lazarusstraat google maps

Speculeren met woning wordt in Gouda nu ook onmogelijk gemaakt voor bestaande huizen. Het college stelt voor om kopers van woningen tot 355.000 euro te verplichten er zelf in te wonen. Voor nieuwbouw gold die regel al. Vorige jaar waren er in Gouda 40 huizen, die niet door de koper zelf bewoond zijn gaan worden. In vier jaar tijd ging het in totaal om zo'n 200 woningen die aan de markt zijn onttrokken.
'In absolute getallen valt dat mee, maar het groeit zo hard dat bij ons toch de alarmbellen gingen rinkelen', aldus wethouder Rogier Tetteroo.  

De wethouder wil de landelijk per 1 januari ingevoerde zelfbewoningsplicht zo snel mogelijk in heel Gouda invoeren. De praktijk van een woning kopen, om aan iemand anders te verhuren, kwam vorig jaar voor in de bInnenstad en de wijken De Korte Akkeren, Noord en Kort Haarlem.  'Mensen die nu net een woning kunnen betalen, worden weggeconcureerd door speculanten. Gouda heeft altijd een tamelijk bereikbare woonvoorraad gehad van onder de 2 ton, maar door landelijke effecten als de lage rente worden alle woningen steeds duurder.'

Wat Tetteroo betreft gaat deze 'opkoopbescherming' die een looptijd heeft van vier jaar, vooral starters op de woningmarkt en inwoners met een middeninkomen helpen. Er gelden een paar uitzonderingen, bijvoorbeeld voor (groot)ouders die een woning kopen om er een (klein)kind in te laten wonen. Zie het als afkoelwetging', zegt de wethouder, die de komende jaren wil werken aan voldoende bereikbare koopwoningen, om ook de doorstroming beter te maken. 

Als de gemeenteraad akkoord gaat met de eenmalige kosten van tienduizend euro voor het papierwerk en extra kosten voor een toezichthouder, kan de regeling na maart worden ingevoerd. Na vijf jaar (2027) zal worden bekeken of de opkoopbescherming zin heeft gehad. 

Tags: Goudse Achtergronden