Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

Gouda scoort goed op internationale toeristenlijstjes (GA)

op . .

kaasmarkt virtueel
Gouda scoort internationaal goed, deze dagen. Na onze kerstboom bij National Geographic en een plek in de lijst van 'steden om in 2022 te bezoeken' nu weer een lovend stuk in The New York Times. Gouda is 26e op de lijst van 52 duurzame plekken ter wereld om te bezoeken. Dat vliegen vanuit Amerika minder duurzaam is, staat nergens gemeld. 'Daarom zetten wij zelf met onze marketing in op ons omringende landen', zegt wethouder Thierry van Vugt, onder meer van stadsmarketing en toerisme, al is hij wel blij met de lijstjes. 'Gouda heeft heel wat te bieden.'

Tussen de vele natuurparken en bestemmingen als een eko-resort in Sierra Leone en de wetlands in Argentinië, prijkt dapper ons historisch Gouda. The New York Times is te spreken over hoe Nederland toeristen aanmoedigt verder te kijken dan alleen Amsterdam. Gouda is daarvan 'een charmant voorbeeld, een kleine historische stad, waar je alles op de fiets kunt ontdekken'. De stad leent zich volgens de krant ideaal voor een autovrij bezoek. Dit dankzij de laadpalen voor elektrische fietsen en de goed gemarkeerde fietsroutes. 

Het vorig jaar tot hotel omgebouwde Weeshuis WSHS wordt aapart genoemd, net als de Cheeseexperience en de Goudse kaas die 'in de top tien staat van internationale kazen', aldus de New York Times. 

Meer bezoekers?
Thierry van Vugt, wethouder van onder meer stadsmarketingen toerisme in Gouda, is enthousiast. 'Gouda heeft heel wat te bieden.' Volgens Van Vugt is het 'mooi om te zien dat Gouda ook internationaal op de kaart staat en de rijke culturele historie van de stad wordt gezien'. Hij hoopt dat de berichten leiden tot meer bezoekers aan de stad.

In 2018 ontving de stad ruim een miljoen bezoekers, maar dat is door de coronapandemie meer dan gehalveerd. Stadsmarketing doet er alles aan dat getal te laten stijgen, door de stad meer bekendheid te geven in ons omringende landen, en bezoekers te verlokken langer dan een dag te blijven en meer uit te geven.

Paasontbijt met burgers
Vorige week werd Gouda ook al door persbureau Bloomberg genoemd als één van de 25 plaatsen waar je dit jaar naartoe móet. Gouda staat daar tussen plekken als Wenen en Thailand. Bloomberg roemt 'het paasontbijt, waar je kunt aanschuiven op de Markt tussen gewone burgers.' Hopelijk wordt dat niet voor de derde keer door corona afgelast. Verder wijst Bloomberg op het het 750-jaarfeest en het Weeshuis, naast de Sint Jan en de kaasmarkt. Die laatste is sinds vorig jaar ook virtueel te bezoeken als je tussen de Waag en het Stadhuis staat.  

Gouda werd eind vorig jaar ook al in het zonnetje gezet met een foto van de kerstboom op de Markt op het instagramaccount van national geographic.
instagram national geografic

 

Tags: Goudse Achtergronden