Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

Veranderingen in het nieuwe jaar (GA)

op . .

new year 2022 wallpaper
Meer betalen voor je paspoort, niet meer roken op je werk, een stijging van de AOW leeftijd met drie maanden maar ook de verhoging van het minimumloon en de daaraan gekoppelde uitkeringen. Een (onvolledig) overzicht van wat er ook voor Gouwenaars in 2022 verandert.

Wie een minimumloon verdient, krijgt er per maand iets meer dan 15 euro bij. De uitkeringen WAO/WIA, WW en ZW gaan ook iets omhoog. Verder stijgt de kinderopvangtoeslag net als het kindgebonden budget.

Het basistarief in de inkomstenbelasting daalt licht (van 37,10% naar 37,07%) voor inkomens tot € 69.398. Zowel werkende mensen als mensen met een uitkering hebben hier voordeel van. Wel moet langer worden gewerkt: de AOW-leeftijd gaat 3 maanden omhoog en wordt 66 jaar en 7 maanden.

Thuiswerkostenvergoeding
Werkgevers mogen werknemers die helemaal of een deel thuiswerken per dag 2 euro vergoeden, zonder dat daar belasting over hoeft te worden betaald. Wie op kantoor mag werken, kan daar niet meer roken: nadat een verbod op rookruimtes in de horeca, ziekenhuizen en stations verdwijnen ze nu op alle werkplekken.

Wie nog rookt, zal er extra op uitmoeten: sigarettenautomaten in bijvoorbeeld cafés en snackbars worden verboden.

Woonmaatregelen
Het wordt ook in Gouda moeilijker om een woning te kopen om te verhuren, dat moet helpen de speculatie tegen te gaan. Vanaf 1 april geldt de regel dat een huis door een huishouden bewoond mag worden, dat maakt het moeilijker om je huis te verhuren aan studenten of arbeidsmigranten.

En wie (een deel van) zijn huis verhuurt aan toeristen, moet dat voortaan aan de gemeente melden. Wie geen registratienummer heeft – dat in de eventuele verhuuradvertentie gemeld moet worden – loopt kans op een boete van 8700 euro. Los daarvan moet een verhuurder aan de gemeente toeristenbelasting betalen.

Goudse gemeentelijke belastingen
De gemeentelijke lasten zoals de OZB (Onroerend Zaak Belasting) en het vaste deel van de afvalstoffenheffing stijgen, respectievelijk met 1,4% en 12,58 % in 2022. En in Gouda kost een nieuw paspoort 1,05 euro meer, tenzij je onder de achttien bent, dan is het 79 eurocent extra.

Vanaf nu moet de gemeente ervoor zorgen dat iedereen zonder woonadres een briefadres krijgt. Dat is vooral voor dak- en thuislozen van belang, want zonder briefadres geen uitkering, loon of zorgverzekering. Dat adres kan bijvoorbeeld het adres van het gemeentehuis zijn of een andere gemeentelijke locatie, als de mensen zelf geen adres kunnen leveren.

Verkeersboetes omhoog én omlaag
Te hard rijden wordt volgend jaar iets duurder, net als telefoongebruik in de auto: die boete stijgt met 100 euro naar 350. En geen voorrang verlenen aan hulpdiensten gaat met 100 euro naar 250 terwijl onnodig links rijden 220 euro gaat kosten, een stijging met 70 euro.

Onnodig geluid maken als verkeersdeelnemer wordt goedkoper: die boete daalt van 400 naar 250 euro. Parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats (als niet-gehandicapte) is volgend jaar ook ‘goedkoper’. Die boete is verlaagd van €400 naar €310.

Nieuwe inburgeringswet en voorrang voor topvrouwen
Op 1 januari gaat de nieuwe Wet Inburgering in, met als uitgangspunt dat de nieuwekomer zo snel mogelijk mee gaat doen. Taal en (betaald) werk staan centraal en de gemeente krijgt een belangrijkere rol bij de uitvoering van de wet.

Om meer vrouwen aan de top te krijgen, moeten beursgenoteerde bedrijven zorgen voor tenminste 1/3 vrouwen in de raad van commissarissen. Nv’s en bv’s moeten ambitieuze streefcijfers opstellen om meer vrouwen in de (sub)top te krijgen. Jaarlijks moeten ze rapporteren over de voortgang.

Kentekenregistratie voor alle voertuigen
Voor trekkers, golfkarren en quads gaat kentekenregistratie in, dat kost 18 euro. Tot 1 juli krijg je nog geen boete als je geen kentekenbewijs kan laten zien. Wacht je tot 2023 dan kost het acht keer zoveel en moet je voertuig gekeurd worden.

Klanten van sekswerkers zijn vanaf nu strafbaar als zij weten (of hadden moeten weten) dat de sekswerker gedwongen werkt. Straffen variëren van 4 tot 6 jaar gevangenissttraf of een fikse geldboete.

Alle landelijke wijzigingen zijn te vinden op de website van de rijksoverheid.

Tags: Goudse Achtergronden