Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

Oranje gebouwen voor de VN actie tegen geweld tegen vrouwen (GA)

op . .

vlag hijsen verkleind

‘Eens in de tien dagen sterft in Nederland een vrouw door geweld’. Wethouder Corine Dijkstra laat na haar woorden een stilte vallen. Ze spreekt ze uit bij het hijsen van de vlag van Orange The World, de wereldwijde actie die jaarlijks aandacht vraagt om geweld tegen vrouwen te stoppen. Gemiddeld een op de drie vrouwen heeft hiermee te maken, in Nederland zelfs 45 procent van alle vrouwen en meisjes.

“Nee, ik denk niet dat geweld tegen vrouwen in Nederland meer voorkomt dan elders’, zegt Dijkstra over die cijfers. ‘Ik denk dat het hier meer wordt gemeld en er zijn veel organisaties die zich ermee bezig houden. Het kan ook met de definitie te maken hebben. Wij tellen hier geestelijk geweld tegen vrouwen ook mee.’

Dat geweld tegen vrouwen in Gouda geen zeldzaamheid is merken ook de hulporganisaties, politie en justitie. Zoals Sharon Kim, die als ‘straatadvocaat’ bij de Stichting Kernkracht, die haar eigen ervaring met geweld ‘functioneel’ inzet bij het helpen van andere vrouwen. ‘Ik kom een hoop vrouwen tegen die te maken hebben met geweld en die niet uit situatie durven te stappen uit angst dakloos te raken of vrouwen die dakloos geworden zijn doordat ze uit een geweldssituatie zijn gestapt.’

Geweld niet het enige probleem
Ze deed haar verhaal in een tv-uitzending van RTV Gouwestad, waar naast een ervaringsdeskundige ook een politievrouw en een officier van justitie te gast waren. Cijfers zijn niet voorhanden, maar politievrouw Petra Annard, chef wijkagenten gaf aan dat geweld tegen vrouwen een groot probleem is en blijft.

De politie werkt samen met hulpverleners van onder meer Veilig Thuis omdat er vaak meer speelt: psychische of financiële problemen of drugsgebruik. Welk middel wordt aangewend, wordt per keer bekeken: ‘Het is de bedoeling dat het stopt: als dat kan met hulp en goeie afspraken, prima. Als het moet stoppen door aanhouding of een huisverbod is dat oké’, aldus Annard.

Aangifte niet altijd nodig
‘Aangifte komt de zaak niet altijd ten goede’, beaamt officier van justitie Anne-Nicole de l’Isle van het parket Den Haag (waar Gouda onder valt). Zij benadrukt dat ze een dader ook kan vervolgen als de kinderen getuige waren van het geweld (ook al werden ze zelf bijv. niet geslagen).

Maar alles staat of valt met de bereidheid van vrouwen die met geweld te maken hebben, om erover te praten en eruit te stappen. Sharon Kim: ‘Ik moet nog vaak uitleggen dat het inschakelen van Veilig Thuis niet betekent, dat dan je kind van je wordt afgepakt.’

Oranje So What verkleind
Oranje gebouwen

Terug naar de actie in de stad: naast het hijsen van de vlag kleurden op 25 november diverse Goudse gebouwen oranje: natuurlijk het Stadhuis, Arti legi en de Waag op de Markt, maar ook de toren van de Sint Janskerk, So What (foto) en binnen bij de Garenspinnerij, De Lichtfabriek en de chocoladefabriek. ‘Een groot aantal als ik het vergelijk met andere steden’, aldus Mariëtte Giessen, president van de Soroptimisten Gouda en Omgeving.

Haar organisatie wil wereldwijd de levensomstandigheden en de status van vrouwen en meisjes verbeteren, onder meer door onderwijs. De vrouwengroep is samen met de Zonta’s, die ook opkomen voor de rechten van vrouwen, drijvende kracht achter de Orange de World-actie. Gouda deed dit jaar voor de vierde keer mee.

Preventie en bewustwording
Thema van dit jaar is preventie, al gaf Giessen aan dat vóór die stap eerst bewustwording komt. ‘Voorkomen is het beste’ zegt haar Zonta-collega Betty de Leeuw. Zij riep iedereen op om goed op de signalen te letten en vooral ook melding te maken bij een vermoeden van geweld.

Bekijk hier de uitzending van RTV Gouwestad

 

Tags: Goudse Achtergronden