Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

Meer hoogbouw, fiets en OV in Goudse omgevingsvisie (GA)

op . .

omgevingsvisie Gouda

Krijgt Gouda in de toekomst meer hoogbouw, meer gemengd wonen-werken, minder parkeerplaatsen en een station in Westergouwe? Als het aan het Goudse college ligt wel, getuige de deze week gepresenteerde omgevingsvisie. Met vergezichten waar alle Goudse burgers tot 24 november hun mening over kunnen geven.

‘Voor alles wat we willen, had de stad twee keer zo groot moeten zijn’. Wethouder Rogier Tetteroo (ruimtelijke ordening) zegt het met spijt in zijn stem. En omdat landjepik – zoals collega Thierry van Vugt als grap oppert -niet meer van deze tijd is, zijn er ‘moeilijke keuzes’ gemaakt in de toekomstplannen.

Gouda gaat de lucht in
Het college ziet een florerende stad voor zich, waar gewoond en gewerkt wordt. ‘We gaan niet elke vierkante meter bebouwen, maar er zal meer hoogbouw moeten komen,’ zegt Tetteroo. De eerste plannen daarvoor zijn al aangenomen: de woontoren op de Van Loon locatie (ruim dertig meter) en de jongerenflat in de spoorzone (70 meter) die de sky line van Gouda een heel ander aanzien gaan geven, wel met oog voor het historische hart.

Er komt ook meer dubbel grondgebruik ‘Denk aan wonen boven een school, een schoolplein op het dak.’ Ook auto’s gaan de lucht in. Tetteroo komt binnenkort met een plan voor twee extra parkeerlagen op de stationsgarage. ‘Helemaal in de lijn van het Verkeerscirculatieplan’ (VCP) dat deze zomer is aangenomen. De investering van 1,7 miljoen euro denkt hij terug te verdienen door de hogere inkomsten van de garage.

Nog minder plek voor 'heilige koe'
Er komt hoe dan ook minder ruimte voor de ‘heilige koe’ zoals Tetteroo de auto pleegt te noemen. Ook in de omgevingsvisie staat duurzame mobiliteit voorop. Net als in de eerder genoemde bouwplannen, waar minimale parkeerruimte is voorzien. Ook weer in lijn met het VCP. Gouda mikt op deelauto’s, meer fietsen, lopen en het OV zoals de trein. ‘Zeker in de Spoorzone, waar tot duizend woningen bij komen, de komende vier jaar.’
Station Gouweknoop uit omg. visie
impressie

Wat Tetteroo betreft komt er een derde station: Gouweknoop in Westergouwe, een optie waar al bijna 18 jaar over wordt gepraat. ‘Daar zijn ook de geplande woonwijken Triangel (in Waddinxveen) en het Vijfde Dorp (Zuidplas) bij gebaat, dus daar zet ik stevig op in.’ Westergouwe moet daarnaast Gouda’s ‘meest inclusieve wijk’ worden, met woningbouw voor alle groepen.

Duurzaam, water en groen
Gouda moet een gezonde groen-blauwe stad worden ‘hoe meer woningen, hoe meer groen’. En water krijgt ook ruim baan: ‘Waar mogelijk stimuleren we de doorvaarbaarheid van de binnenstad,’ staat er in de visie. Die hobbel ligt al bij de Goudse gemeenteraad, die eerder besloot tot een sluis aan de Turfmarkt, die een vaarrondje stad mogelijk moet maken. Die blijkt dubbel zo duur (ruim een miljoen euro) daarom wil het college ervan af zien. De gemeenteraad is nu aan zet.

Ander duurzaam nieuws: er komen kleinschalige zonnevelden, als onderdeel van de energie transitie. De gemeente verduurzaamt zelf ook: Tetteroo wil voor 150.000 euro zonnepanelen gaan leggen op de brandweerkazerne.

Bedrijventerreinen niet buiten schot
Ook de bedrijventerreinen blijven niet buiten schot, de gemeente wil de ‘planologische verrommeling’ aanpakken, ‘de juiste functies op de juiste plek’,  door bedrijven te clusteren. ‘Voorbeeld? De Action op de Kromme Gouwe past veel beter op de Goudse Poort bij GoStores’ zegt Tetteroo. Op zo’n verhuizing zitten bedrijven niet te wachten, erkent de wethouder, die een ’smeermannetje’ wil aanstellen om tot het gewenste resultaat te komen. Die wordt betaald uit de subsidie van bijna een ton, die Gouda onlangs van de provincie kreeg voor verbetering van het bedrijfsterrein.

Aardgasvrij-ready
Al eerder is besloten dat Gouda in 2040 aardgasvrij moet zijn. De omgevingsvisie voegt daar een term aan toe: aardgasvrij-ready, waarmee erkent wordt dat niet ieder Gouds huishouden op die datum zonder gas kan. Maar er wordt wel naartoe gewerkt.

Verder komt er aandacht voor ‘kwetsbare buurten’, zoals de Polderbuurt in Goverwelle. In zulke buurten is ‘meer dan gemiddeld sprake van sociale problematiek en een gevoel van onveiligheid. Een combinatie van sociale en fysieke investeringen is nodig om de buurt een nieuw impuls te geven', aldus de omgevingsvisie.

https://Omgevingsvisie.gouda.nl

Tags: Goudse Achtergronden